Снежни преспи
Изисканата комбинация между кадифен бял шоколад, малко сметана и ароматен "Бейлис", допълнена със сироп от кафеен ликьор, превръща този десерт в неустоимо изкушение, на което си струва да се отдадете.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за белия шоколадов мус:
- 200 г бял шоколад, нарязан на ситно
- 3 жълтъка
- 3 с. л. захар
- 3 с. л. Бейлис
- 2 ч. ч. подсладена сметана
- за сиропа:
- 6 с. л. кафеен ликьор
- 1 с. л. глюкоза
- 1 с. л. светлокафява захар
- за гарниране:
- 100 г бял шоколад
- пудра захар и перли за украса
- 1 с. л. мед и кристална захар
Начин на приготвяне
- 1.
Ръбът на подходящи чаши или купички се намазва с мед и се потапя в кристална захар.
- 2.
Сиропът се приготвя, като ликьорът, глюкозата и захарта се слагат да заврат. Когато захарта се разтопи, се охлажда и се разпределя на дъното на чашите.
- 3.
Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова печка.
- 4.
Жълтъците, захарта и ликьорът се слагат на водна баня, при непрекъснато разбиване, докато започнат да се сгъстяват. Прибавя се шоколадът и сместа се разбива с миксер, докато стане пухкава.
- 5.
Сметаната се разбива на сняг и се разбърква с шоколадовата смес. Мусът се разпределя в чашите.
- 6.
Шоколадът за гарниране се разтопява, охлажда се, сипва се във фунийка от хартия за печене, отрязва се връхче и се шприцова по очертаните контури на предварително нарисувани снежинки върху хартия за печене. Снежинките се слагат да се стегнат в хладилника. Когато са готови, се посипват с пудра захар и с тях се гарнират мусовете.