Начало За нас Реклама Контакти

Сладолед от тиква с бисквитки

Снимка за Сладолед от тиква с бисквитки
60
Време за приготвяне: 1 час + 3-4 часа за замразяване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Може и да е малко смело в този хладен момент да предлагаме рецепта за сладолед, но това е подходящото време той да бъде приготвен от тиква.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 200 г печена обелена тиква
  2. 1 пръчка ванилия или 1 ч. л. ванилена захар
  3. 200 г сметана 35%
  4. 3 с. л. пудра захар
  5. 3 с. л. гъсто кисело мляко
  6. за бисквитките:
  7. 3 белтъка
  8. 1 ч. ч. пудра захар
  9. 1 ч. ч. брашно
  10. 60 г разтопено масло
  11. 1 с. л. сусам
  12. 1 с. л. филирани бадеми
  13. за карамела:
  14. ½ ч. ч. захар
  15. 1 с. л. вода

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тиквата се пасира. Сметаната се разбива с пудрата захар и ванилията и се добавят киселото мляко и тиквата. Сместа се слага в покрита купа във фризера. Разбърква се през един час, докато се втвърди.

  2. 2.

    За бисквитките белтъците и захарта се разбиват с тел. Добавя се брашното, разбърква се и се сипва малко по малко маслото. Сместа се слага за 30 мин. в хладилника. После върху хартия за печене от нея се оформят триъгълници. Поръсват се с ядките и сусама. Пекат се 5 - 8 мин. във фурна, загрята до 200° С.

  3. 3.

    За карамела захарта и водата се слагат в тиган на силен огън. Не се разбъркват, докато не започне да се карамелизира захарта. Когато стане светлокафява на цвят, се охлажда за около минута и с лъжица се рисуват с нея линии върху хартия за печене. Ако се остави да се втвърди около легнала бутилка, карамелът ще придобие извита форма.

  4. 4.

    Сладоледът се сервира с бисквитите и парчета карамел.


Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари