Сладолед от тиква с бисквитки
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г печена обелена тиква
- 1 пръчка ванилия или 1 ч. л. ванилена захар
- 200 г сметана 35%
- 3 с. л. пудра захар
- 3 с. л. гъсто кисело мляко
- за бисквитките:
- 3 белтъка
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1 ч. ч. брашно
- 60 г разтопено масло
- 1 с. л. сусам
- 1 с. л. филирани бадеми
- за карамела:
- ½ ч. ч. захар
- 1 с. л. вода
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквата се пасира. Сметаната се разбива с пудрата захар и ванилията и се добавят киселото мляко и тиквата. Сместа се слага в покрита купа във фризера. Разбърква се през един час, докато се втвърди.
- 2.
За бисквитките белтъците и захарта се разбиват с тел. Добавя се брашното, разбърква се и се сипва малко по малко маслото. Сместа се слага за 30 мин. в хладилника. После върху хартия за печене от нея се оформят триъгълници. Поръсват се с ядките и сусама. Пекат се 5 - 8 мин. във фурна, загрята до 200° С.
- 3.
За карамела захарта и водата се слагат в тиган на силен огън. Не се разбъркват, докато не започне да се карамелизира захарта. Когато стане светлокафява на цвят, се охлажда за около минута и с лъжица се рисуват с нея линии върху хартия за печене. Ако се остави да се втвърди около легнала бутилка, карамелът ще придобие извита форма.
- 4.
Сладоледът се сервира с бисквитите и парчета карамел.