Сладко-кисели зелеви сарми
Предлагаме ви ястие, което е един от чудесните образци на еврейската кухня. Сливането на сладкия вкус на стафидите и меда с тръпчивостта на лимона ще разнообразят зимното ви меню по екзотичен начин.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 средно голяма зелка
- 2 с. л. оцет
- 500 г телешка кайма
- 4 с. л. ориз
- 4 с. л. настърган лук
- 1 яйце
- 3 с. л. студена вода
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за доматения сос:
- 2 с. л. зехтин
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 750 г консервирани домати
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- за сладко-киселия сос:
- 3 с. л. мед
- 4 с. л. лимонов сок
- 4 с. л. стафиди
Начин на приготвяне
- 1.
Зелката се попарва цяла в кипяща подсолена вода с оцет за 8 мин. Листата се отделят цели и се изрязват внимателно дебелите жилки.
- 2.
Смесват се каймата, лукът, яйцето, оризът и водата. Подправят се със сол и черен пипер на вкус. В основата на всеки зелев лист се сипва по една супена лъжица от сместа и се завиват стегнати сармички.
- 3.
Доматеният сос се приготвя, като зехтинът се загрява и в него се слага да се сотира лукът за 3–4 мин. Добавят се доматите и се подправя със солта и пипера. След като поври 10 мин., се слагат сармите, затварят се с капак и се варят на много слаб огън около един час. Ако има нужда, се добавя малко доматен сок.
- 4.
Смесват се медът, лимоновият сок и стафидите и с тях се заливат сармите. След като покъкрят още 15 мин., сармите са готови.