Сладко-кисели патладжани със зелен фасул и ориз
Качественият и добре сварен ориз е добра основа за какви ли не ястия. Поднесен заедно с пикантната смес от землист патладжан и свеж зелен фасул, той се изстрелва във висините на най-интересната и съблазнителна кухня.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. басмати или жасминов ориз
- 200 г зелен фасул
- 2 с. л. захар
- 2 с. л. оцет
- 2 с. л. соев сос
- 1 ч. л. царевично нишесте
- 2 с. л. олио
- 1 голям патладжан, нарязан на кубчета
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
-
1 зелена люта чушка, ситно нарязана
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива в гевгир под течаща вода. Сипва се в тенджерка, залива се с 300 мл студена вода и се слага да заври. Щом се покрие с мехурчета, се затваря с капак и огънят се намалява до най-ниска степен, за да къкри 10 мин. Котлонът се изключва и оризът се оставя похлупен още 15 мин., без да се отваря. Разрохква се с вилица, за да стане пухкав.
- 2.
Зеленият фасул се пуска за 5 мин. във вряща подсолена вода и се слага в съд с ледена вода, за да запази цвета си. Подсушава се и се срязва на две по дължина.
- 3.
Смесват се захарта, оцетът, соевият сос и нишестето.
- 4.
Кубчетата патладжан се сипват в сгорещеното олио. Разбъркват се, докато се зачервят. Слагат се лукът, зеленият фасул и чушката, като се разбъркват 3-4 мин. Добавя се сладко-киселата смес и всичко се оставя да покъкри под капак още 3-4 мин.
- 5.
В чиния се сипва ориз и върху него се разпределя сладко-киселият патладжан.