Начало За нас Реклама Контакти

Сладко-кисели патладжани със зелен фасул и ориз

Снимка за Сладко-кисели патладжани със зелен фасул и ориз
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Качественият и добре сварен ориз е добра основа за какви ли не ястия. Поднесен заедно с пикантната смес от землист патладжан и свеж зелен фасул, той се изстрелва във висините на най-интересната и съблазнителна кухня. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. басмати или жасминов ориз
  • 200 г зелен фасул
  • 2 с. л. захар
  • 2 с. л. оцет
  • 2 с. л. соев сос
  • 1 ч. л. царевично нишесте
  • 2 с. л. олио
  • 1 голям патладжан, нарязан на кубчета
  • 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  • 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризът се измива в гевгир под течаща вода. Сипва се в тенджерка, залива се с 300 мл студена вода и се слага да заври. Щом се покрие с мехурчета, се затваря с капак и огънят се намалява до най-ниска степен, за да къкри 10 мин. Котлонът се изключва и оризът се оставя похлупен още 15 мин., без да се отваря. Разрохква се с вилица, за да стане пухкав.

  • 2.

    Зеленият фасул се пуска за 5 мин. във вряща подсолена вода и се слага в съд с ледена вода, за да запази цвета си. Подсушава се и се срязва на две по дължина.

  • 3.

    Смесват се захарта, оцетът, соевият сос и нишестето.

  • 4.

    Кубчетата патладжан се сипват в сгорещеното олио. Разбъркват се, докато се зачервят. Слагат се лукът, зеленият фасул и чушката, като се разбъркват 3-4 мин. Добавя се сладко-киселата смес и всичко се оставя да покъкри под капак още 3-4 мин.

  • 5.

    В чиния се сипва ориз и върху него се разпределя сладко-киселият патладжан.


Подходящи типове вина
Юли 2013
Още подобни рецепти
Коментари