Начало За нас Реклама Контакти

Сладките на свети Йосиф

Снимка за Сладките на свети Йосиф
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Свети Йосиф, познат на италианците като Сан Джузепе, е един от най-почитаните светци от апенинските католици. Те дори са измислили и тези сочни десерти, наречени zeppole, специално за неговия празник.

СъставНеобходими продукти за 12 броя

  1. за тестото:
  2. 1 ч. ч. вода
  3. 90 г масло
  4. ½ ч. л. сол
  5. 3 с. л. захар
  6. 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  7. 1 ч. ч. брашно
  8. 3 яйца
  9. 500 мл олио за пържене
  10. за крема:
  11. 250 г рикота или крем-сирене
  12. 1 шушулка ванилия или 1 ч. л. ванилена захар
  13. ½ ч. ч. пудра захар
  14. ½ ч. л. канела
  15. 1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
  16. 12 коктейлни череши, ягоди или смокини от сладко
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рикотата се слага да се прецеди в марля за една нощ. Ако се използва крем-сирене, няма нужда от прецеждане. Шушулката ванилия се срязва по дължина на две и семенцата се изстъргват с нож. Рикотата се разбива заедно с пудрата захар, семенцата ванилия, портокаловата кора и канелата.

  2. 2.

    Върху хартия за печене се очертават кръгчета с диаметър 5 см. на разстояние 4-5 см. едно от друго. Върху тези кръгчета ще се шприцова тестото.

  3. 3.

    В тенджера се слагат заедно водата, лимоновата кора, нарязаното на кубчета масло, солта и захарта. Тестото се приготвя по класическата технология и се оставя да се охлади за 20 мин.

  4. 4.

    В дълбок съд, подходящ за пържене, се налива 6 см олио. Загрява се до 160° С. При тази температура кубче хляб покафенява за 15 сек.

  5. 5. .

    Тестото се напълва в шприц или пош със звездовиден накрайник. Шприцова се на спирала върху очертаните кръгчета, като се започне от центъра и накрая се повтарят ръбовете, така че да се образува гнездо, в което после се шприцова крема. Шприцованите сладки се изрязват с ножица, за да се отделят една от друга. Пускат се по 3 заедно с хартията за печене в загрятото олио. Пържат се около 4 мин, докато добре се зачервят от всички страни. Хартията се отлепва сама от сладките и се маха с пинсета или вилица. Готовите сладки се слагат да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия.

  6. 6.

    Охладените сладки се поръсват с пудра захар и се напълват с крема. Украсяват се с коктейлни череши, пресни сезонни плодове или сладко. 

  7. 7.

    Тестото с това съотношение на продуктите е подходящо и за тулумби.

  8.  
  9.  

  10.  

Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари