Сладките на свети Йосиф
Свети Йосиф, познат на италианците като Сан Джузепе, е един от най-почитаните светци от апенинските католици. Те дори са измислили и тези сочни десерти, наречени zeppole, специално за неговия празник.
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- за тестото:
- 1 ч. ч. вода
- 90 г масло
- ½ ч. л. сол
- 3 с. л. захар
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 ч. ч. брашно
- 3 яйца
- 500 мл олио за пържене
- за крема:
- 250 г рикота или крем-сирене
- 1 шушулка ванилия или 1 ч. л. ванилена захар
- ½ ч. ч. пудра захар
- ½ ч. л. канела
- 1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
-
12 коктейлни череши, ягоди или смокини от сладко
Начин на приготвяне
- 1.
Рикотата се слага да се прецеди в марля за една нощ. Ако се използва крем-сирене, няма нужда от прецеждане. Шушулката ванилия се срязва по дължина на две и семенцата се изстъргват с нож. Рикотата се разбива заедно с пудрата захар, семенцата ванилия, портокаловата кора и канелата.
- 2.
Върху хартия за печене се очертават кръгчета с диаметър 5 см. на разстояние 4-5 см. едно от друго. Върху тези кръгчета ще се шприцова тестото.
- 3.
В тенджера се слагат заедно водата, лимоновата кора, нарязаното на кубчета масло, солта и захарта. Тестото се приготвя по класическата технология и се оставя да се охлади за 20 мин.
- 4.
В дълбок съд, подходящ за пържене, се налива 6 см олио. Загрява се до 160° С. При тази температура кубче хляб покафенява за 15 сек.
- 5. .
Тестото се напълва в шприц или пош със звездовиден накрайник. Шприцова се на спирала върху очертаните кръгчета, като се започне от центъра и накрая се повтарят ръбовете, така че да се образува гнездо, в което после се шприцова крема. Шприцованите сладки се изрязват с ножица, за да се отделят една от друга. Пускат се по 3 заедно с хартията за печене в загрятото олио. Пържат се около 4 мин, докато добре се зачервят от всички страни. Хартията се отлепва сама от сладките и се маха с пинсета или вилица. Готовите сладки се слагат да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия.
- 6.
Охладените сладки се поръсват с пудра захар и се напълват с крема. Украсяват се с коктейлни череши, пресни сезонни плодове или сладко.
- 7.
Тестото с това съотношение на продуктите е подходящо и за тулумби.
-