Сладки сармички
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 1½ ч. ч. смлени орехи
- 100 г настърган млечен шоколад
- 150 мл сметана
- 2 с. л. пудра захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 ч. ч. стафиди
- 50 мл ром
- 1 с. л галета
- 6 кори за баница
- 2 с. л. стопено масло за намазване
- 4 с. л. масло за пържене
- 2 с. л. смлян шамфъстък за гарниране, по желание
- за ваниловия сос:
- 150 мл прясно мляко
- 3 жълтъка
- 3 с. л. захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- за плодовия сос:
- 2 ч. ч. пресни или замразени боровинки или други горски плодове
- 100 мл пенливо вино или розе
- 1 ч. ч. захар
-
2 с. л. глюкоза
Начин на приготвяне
- 1.
За пълнежа орехите се разбъркват със сметаната, захарта, шоколада, рома, стафидите, ванилената захар и лимоновата кора. Ако сместа не е достатъчно гъста, се добавя галетата. След като постои малко, ще се стегне допълнително.
- 2.
Корите за баница се нарязват на квадрати със страна 20 см. Намазват се със стопеното масло и се слапват два по два. В центъра на всеки квадрат се слага по лъжица от пълнежа и се завиват на стегнати пакетчета.
- 3.
За ваниловия сос млякото се слага да заври. Жълтъците се разбиват със захарта. Постепенно към тях се прибавя млякото. Връща се на котлона на много тих огън или на водна баня и се разбърква 1-2 мин., докато леко се сгъсти. Не бива да завира, защото ще се пресече. Прибавя се ванилията.
- 4.
За плодовия сос виното се слага да заври със захарта и глюкозата. Щом сместа се сгъсти, се добавят боровинките. Варят се около 1-2 мин. и се охлаждат.
- 5.
Сармичките се изпържват за кратко в загрятото масло на умерен огън, докато леко се зачервят. Поднасят се с ваниловия и плодовия сос, като се разрязват на две и всяка се топва в смления шамфъстък.