Начало За нас Реклама Контакти

Сладки сармички

Снимка за Сладки сармички
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сладостните хрупкави пакетчета с много ядки и стафиди, съблазнително потопени в горски плодове и ванилия, са екстравагантна и удивителна вариация на сарма-темата.

СъставНеобходими продукти за 12 броя

  1. 1½ ч. ч. смлени орехи
  2. 100 г настърган млечен шоколад
  3. 150 мл сметана
  4. 2 с. л. пудра захар
  5. 1 ч. л. ванилена захар
  6. 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  7. 1 ч. ч. стафиди
  8. 50 мл ром
  9. 1 с. л галета
  10. 6 кори за баница
  11. 2 с. л. стопено масло за намазване
  12. 4 с. л. масло за пържене
  13. 2 с. л. смлян шамфъстък за гарниране, по желание
  14. за ваниловия сос:
  15. 150 мл прясно мляко
  16. 3 жълтъка
  17. 3 с. л. захар
  18. 1 ч. л. ванилена захар
  19. за плодовия сос:
  20. 2 ч. ч. пресни или замразени боровинки или други горски плодове
  21. 100 мл пенливо вино или розе
  22. 1 ч. ч. захар
  23. 2 с. л. глюкоза
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За пълнежа орехите се разбъркват със сметаната, захарта, шоколада, рома, стафидите, ванилената захар и лимоновата кора. Ако сместа не е достатъчно гъста, се добавя галетата. След като постои малко, ще се стегне допълнително.

  2. 2.

    Корите за баница се нарязват на квадрати със страна 20 см. Намазват се със стопеното масло и се слапват два по два. В центъра на всеки квадрат се слага по лъжица от пълнежа и се завиват на стегнати пакетчета.

  3. 3.

    За ваниловия сос млякото се слага да заври. Жълтъците се разбиват със захарта. Постепенно към тях се прибавя млякото. Връща се на котлона на много тих огън или на водна баня и се разбърква 1-2 мин., докато леко се сгъсти. Не бива да завира, защото ще се пресече. Прибавя се ванилията.

  4. 4.

    За плодовия сос виното се слага да заври със захарта и глюкозата. Щом сместа се сгъсти, се добавят боровинките. Варят се около 1-2 мин. и се охлаждат.

  5. 5.

    Сармичките се изпържват за кратко в загрятото масло на умерен огън, докато леко се зачервят. Поднасят се с ваниловия и плодовия сос, като се разрязват на две и всяка се топва в смления шамфъстък.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2013
Още подобни рецепти
Коментари