Сладки с шамфъстък и глазура
СъставНеобходими продукти за 50 броя
- 250 г меко краве масло
- 150 г пудра захар
- 1 яйце
- 400 г брашно
- 1 ч. ч. ситно нарязан шамфъстък
- 1 с. л. настъргана кора от лайм или лимон
- за глазурата:
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1-2 с. л. сок от лайм или лимон
- 1 ч. л. фино настъргана кора от лайм или лимон
- сладкарски шрифт или бои за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разива със захарта, след което се добавя яйцето. Сипват се брашното, ядките и кората от лайм. Бързо се оформя тесто, което се слагаза 1 час в хладилника.
- 2.
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на пласт с дебелина 5 мм. Изрязват се сладки с различни форми, които се пекат върху хартия за печене в загрята фурна на 180°С за 8-10 мин. Изваждат се и се охлаждат.
- 3.
Захарта се разбива със сока и кората от лайм. Ако е необходимо, се добавя още сок и захар. Глазурата трябва де е толкова гъста, че да покрива обратната страна на лъжицата. Може да се оцвети със сладкарски бои. Сладките се намазват с глазурата и се оставят да изсъхнат, след което се украсяват.