Сладки с изненада
Тази седмица МЕНЮ се носи на крилата на любовта към храната и към хората. Всъщност винаги го прави. И за да споделите бушуващите ни емоции, ви предлагаме сладък начин да опишете своите чувства и желания.
СъставНеобходими продукти за 6
- за тестото:
- 1 ч. ч. брашно
- 2 с. л. царевично нишесте
- ½ ч. ч. захар
- ½ ч. л. сол
- 5 белтъка
- 125 г стопено масло
- 1 с. л. прясно мляко
- 1 ч. л. ванилова есенция
- за гарниране:
- 200 г шоколад
- 200 г фино крем сирене
- 1 с. л. пудра захар
- 100 г замразени горски плодове
- 200 г ванилов сладолед
- панделка, цветни перли, пудра захар за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Изненадата се приготвя предварително. Може да е романтично пожелание, стих или дори предложение с пръстен.
- 2.
Смесват се брашното, нишестето, захарта и солта. Белтъците се разбиват леко с маслото и постепенно се добавя брашнената смес. Слагат се млякото и есенцията.
- 3.
С черпак се взема около 80 мл от сместа и се сипва върху силиконово килимче или хартия за печене. Разстила се на правоъгълник със страни 15-20 см.
- 4.
Изпича се във фурна, загрята до 150° С за около 10-15 мин. Сладките трябва леко да се зачервят. Изчаква се да се поохладят, но трябва да са все още горещи. Навиват се на руло около дръжката на по-дебела точилка. Пекат се и се навиват една по една.
- 5.
Шоколадът се нарязва на парченца и се слага да се разтопи в микровълнова фурна за 1-2 мин. или на водна баня. Разбърква се, за да се охлади до 30° С. С 1-2 с. л. от стопения шоколад се украсява изпеченият "свитък". Невтвърденият още шоколад може да се поръси с цветни перли или натрошени цветни бонбони. Когато шоколадът се втвърди, в свитъка се поставя пожеланието и се връзва с панделка.
- 6.
Останалият стопен шоколад се намазва на лист хартия за печене на пласт с дебелина 2 мм и се оставя да се втвърди. От него се изрязват сърца или други форми с различни размери.
- 7.
Крем-сиренето се разбива с пудрата захар и размразените плодове. С получената плънка се слепват шоколадовите формички.
- 8.
Десертът се оформя, като в десертна чиния се слагат свитъкът, топка от сладоледа, шоколадовите сърца с розов крем и лъжица от замразените плодове.
Препоръчани напитки: порто, коантро, кафеен ликьор, кафе