Начало За нас Реклама Контакти

Сладки с изненада

Снимка за Сладки с изненада
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази седмица МЕНЮ се носи на крилата на любовта към храната и към хората. Всъщност винаги го прави. И за да споделите бушуващите ни емоции, ви предлагаме сладък начин да опишете своите чувства и желания.

СъставНеобходими продукти за 6

  • за тестото:
  • 1 ч. ч. брашно
  • 2 с. л. царевично нишесте
  • ½ ч. ч. захар
  • ½ ч. л. сол
  • 5 белтъка
  • 125 г стопено масло
  • 1 с. л. прясно мляко
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • за гарниране:
  • 200 г шоколад
  • 200 г фино крем сирене
  • 1 с. л. пудра захар
  • 100 г замразени горски плодове
  • 200 г ванилов сладолед
  •  панделка, цветни перли, пудра захар за украса

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Изненадата се приготвя предварително. Може да е романтично пожелание, стих или дори предложение с пръстен.

  2. 2.

    Смесват се брашното, нишестето, захарта и солта. Белтъците се разбиват леко с маслото и постепенно се добавя брашнената смес. Слагат се млякото и есенцията.

  3. 3.

    С черпак се взема около 80 мл от сместа и се сипва върху силиконово килимче или хартия за печене. Разстила се на правоъгълник със страни 15-20 см.

  4. 4.

    Изпича се във фурна, загрята до 150° С за около 10-15 мин. Сладките трябва леко да се зачервят. Изчаква се да се поохладят, но трябва да са все още горещи. Навиват се на руло около дръжката на по-дебела точилка. Пекат се и се навиват една по една.

  5. 5.

    Шоколадът се нарязва на парченца и се слага да се разтопи в микровълнова фурна за 1-2 мин. или на водна баня. Разбърква се, за да се охлади до 30° С. С 1-2 с. л. от стопения шоколад се украсява изпеченият "свитък". Невтвърденият още шоколад може да се поръси с цветни перли или натрошени цветни бонбони. Когато шоколадът се втвърди, в свитъка се поставя пожеланието и се връзва с панделка.

  6. 6.

    Останалият стопен шоколад се намазва на лист хартия за печене на пласт с дебелина 2 мм и се оставя да се втвърди. От него се изрязват сърца или други форми с различни размери.

  7. 7.

    Крем-сиренето се разбива с пудрата захар и размразените плодове. С получената плънка се слепват шоколадовите формички.

  8. 8.

    Десертът се оформя, като в десертна чиния се слагат свитъкът, топка от сладоледа, шоколадовите сърца с розов крем и лъжица от замразените плодове.

Препоръчани напитки: порто, коантро, кафеен ликьор, кафе

Подходящи типове вина
Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари