Сладки къщички
СъставНеобходими продукти за 70 броя
- за тестото:
- 250 г брашно
- 100 г меко тесто
- 3 жълтъка
- 2 с. л. бяло вино
- 100 г пудра захар
- за пълнежа:
- 2 белтъка
- 125 г захар
- 125 г смлени орехи
- 1 ч. л. смлян кардамон
- 1 пакетче ванилия
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- за украса:
- 1 белтък
- 200 г цели лешници
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното, маслото, захарта и щипка сол се правят на трохи. Прибавят се жълтъците и бялото вино. Омесва се тесто, което се оставя да почине 30 мин. в хладилника.
- 2.
Белтъците за плънката се разбиват на сняг, прибавят се захарта и подправките.
- 3.
Тестото се разточва на набрашнена повърхност на пласт дебелина 3 мм. Отрязват се кръгчета с диаметър 4 см. С последния белтък се намазват кръгчетата и в средата на всяко се слага по 1 ч.л. от ореховата смес. Всяко кръгче се повдига около плънката на 3 места. На мястото, където тестото е повдигнато, се слага по един лешник, намазан с белтък. Сладките се пекат на 175°С около 15 мин.