Скариди в хлебни кошнички
Скаридите с умерени размери са много подходящи за стилно или по-неформално парти, което държи на добрата храна, заради удобството да бъдат ядени с пръсти. За улеснение на процеса в тази рецепта присъстват и ароматни и хрупкави кошнички, приготвени от хляб.
СъставНеобходими продукти за
- за кошничките:
- 10 филии бял хляб за тостер
- 2 с. л. масло
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 щипка сол
- 1 щипка риган
- 2 листа от зелена салата
- за скаридите:
- 10 едри скариди
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 100 г чери домати, срязани на половини
- 4-5 сушени домата, нарязани на ситно
- 4 с. л. бяло вино или вермут
- стръкчета копър и зелен лук за украса
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разтопява и се добавят чесънът, солта и риганът. Корите на хляба се изрязват и средата се разточва с точилка. С форма за сладки се изрязват кръгчета. Намазват се от двете страни с ароматизираното масло. Притискат се добре в дъното на топлоустойчиви купички и се запичат в загрята до 200° С фурна, докато леко порозовеят. Изваждат се от формите и се оставят да изстинат.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се до омекване и се добавят двата вида домати и бялото вино. Подправя се със сол и пипер. Щом сосът заври, се слагат почистените скариди и се разбъркват 2-3 мин., докато се сварят.
- 3.
На дъното на всяка кошничка се слага парче зелена салата и върху него - по една скарида с малко от соса. Украсява се с пресен копър и зелен лук.
Необходимите продукти са за 10 броя.