Скариди саганаки
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Морските дарове са идеална храна за летния сезон – фина, вкусна и безспорно полезна. Не пропускайте да се насладите на това апетитно гръцко ястие със скариди, допълнени със сирене фета и много домати.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 с. л. зехтин extra virgin
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 800 г домати, обелени и нарязани на ситно
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. лют червен пипер
- 1 ч. ч. рецина или друго сухо бяло вино
- 500 г белени скариди
- 200 г сирене фета, натрошено
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се слага лукът да се задуши на умерен огън за 5-6 мин. Добавя се чесънът, разбърква се 1 мин., слагат се доматите, риганът, лютият пипер и захарта. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Оставя се да ври, докато сосът се сгъсти. Налива се виното и отново се оставя да изври течността.
- 2.
Добавят се магданозът и скаридите, разбъркват се и се сипват в тавичка. Отгоре се поръсват със сиренето и се слагат да се запекат на 190˚С за 20 мин.
Подходящи типове вина
Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари