Скариди с пикантен тай сос
Тайланд е страна, известна с морската си кухня, която често разчита на провокативно пикантни сосове към пресните продукти от океана.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 8 едри скариди, сурови
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- 1 щипка пресован чесън
- за соса:
- ½ ч. ч. вода
- ½ ч. ч. оризов оцет
- ½ ч. ч. захар
- 1 ч. л. настърган пресен джинджифил
- 1 скилидка чесън, пресован
- 1 люта чушка, ситно нарязана
- 1 ч. л. доматено пюре
- 1 ч. л. нишесте
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат водата и оцетът за соса. Прибавят се захарта, джинджифилът, чесънът, чушката и доматеното пюре. Всичко се оставя да поври на тих огън 5 мин.
- 2.
Нишестето се разтваря в 1 с. л. студена вода и се добавя към сместа. Разбърква се и се подправя със сол. Охлажда се.
- 3.
Скаридите се обелват, като се оставя само последното пръстенче на опашката. Посоляват се на вкус, подправят се с копър, чесън и зехтин. Слагат се в загрят тиган с лъжица зехтин да се зачервят от двете страни.
- 4.
Сосът се налива в малки стъклени чашки. Скаридите се набождат на клечки и се слагат в чашките.