Начало За нас Реклама Контакти

Скариди с пикантен тай сос

Снимка за Скариди с пикантен тай сос
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тайланд е страна, известна с морската си кухня, която често разчита на провокативно пикантни сосове към пресните продукти от океана.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 8 едри скариди, сурови
  2. 2 с. л. зехтин
  3. 1 с. л. копър, ситно нарязан
  4. 1 щипка пресован чесън
  5. за соса:
  6. ½ ч. ч. вода
  7. ½ ч. ч. оризов оцет
  8. ½ ч. ч. захар
  9. 1 ч. л. настърган пресен джинджифил
  10. 1 скилидка чесън, пресован
  11. 1 люта чушка, ситно нарязана
  12. 1 ч. л. доматено пюре
  13. 1 ч. л. нишесте
  14.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слагат се да заврат водата и оцетът за соса. Прибавят се захарта, джинджифилът, чесънът, чушката и доматеното пюре. Всичко се оставя да поври на тих огън 5 мин.

  2. 2.

    Нишестето се разтваря в 1 с. л. студена вода и се добавя към сместа. Разбърква се и се подправя със сол. Охлажда се.

  3. 3.

    Скаридите се обелват, като се оставя само последното пръстенче на опашката. Посоляват се на вкус, подправят се с копър, чесън и зехтин. Слагат се в загрят тиган с лъжица зехтин да се зачервят от двете страни.

  4. 4.

    Сосът се налива в малки стъклени чашки. Скаридите се набождат на клечки и се слагат в чашките.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари