Скариди с чесън и узо
20
Време за приготвяне: 20 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Съществува уникална връзка между узото и скаридите, която вероятно се дължи на сладките акценти в ароматите им, и само печели от ефирното участие на чесъна в тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 едри белени скариди или 300 г по-дребни
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. зехтин
- 2 скилидки чесън, необелени
- 3 с. л. узо или мастика
- 200 мл течна сметана
- 1 ч. л. розов пипер
- 2 с. л. див лук, нарязан
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото и зехтинът се сгорещяват и в тях се слага чесънът, разбърква се няколко секунди, докато се засили ароматът му и се маха. Добавят се скаридите и се задушават 3-4 мин., докато порозовеят.
- 2.
Слага се узото и внимателно се запалва. Когато пламъците изгаснат, се налива сметаната и се подправя с розовия пипер и сол на вкус. Добавя се дивият лук и ястието се отстранява от огъня. Поднася се с топъл запечен хляб.
Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари