Скариди с черен ориз и тиквички
Черният ориз е много ценен, заради плътната си структура и отчетлив привкус на ядки, в китайската кухня, която е и вдъхновителят на тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 ч. ч. черен ориз
- 2 ч. ч. вода
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. олио
- 1 стрък праз, нарязан на пръчици
- 1 морков, нарязан на пръчици
- 1 тиквичка, нарязана на пръчици
- 1 чушка, нарязана на пръчици
- 2 ч. ч. почистени сварени скариди
- за соса:
- 2 с. л. соев сос
- 1 с. л. сос от стриди, по желание
- 1 ч. л. ситно нарязан джинджифил
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 с. л. оризов или ябълков оцет
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива, залива се с водата и солта и се слага да заври. Оставя се да ври под капак на тих огън около 35 мин. Останалата вода се отцежда.
- 2.
В уок със загрятото олио се слагат празът и морковът, разбъркват се 1-2 мин. Добавят се тиквичката и чушката. Разбъркват се 2-3 мин. и се сипват скаридите. Оставят се на огъня най-много 2-3 мин.
- 3.
Всички продукти за соса се смесват и с тях се заливат зеленчуците и скаридите. Оризът може да се добави към сместа в уока или да се сервира в отделна купичка.