Сирене бри в кора
През 1815 в австрийската столица се състоял Виенският конгрес, сложил край на Наполеоновите войни. Освен дипломатически разговори обаче представителите на великите сили са водили и доста весел и светски живот по време на конгреса. В резултат на това те обявили сиренето Brie de Meaux от френската област Ил дьо Франс за най-доброто сред 30 представени вида и го удостоили с високата титла "Крал на сирената". Днес ние обличаме краля в нови дрехи.
СъставНеобходими продукти за 1 порции
- 200 г бутер-тесто
- 1 кръгло парче сирене бри
- 2 с. л. кафява захар
- 2 с. л. нарязани, запечени орехи
- 1 леко разбито яйце
- конфитюр за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 200° С.
- 2.
Бутер-тестото се размразява и се разточва леко с набрашнена точилка.
- 3.
Сиренето се разрязва през средата, така че да се получат два еднакво дебели кръга. Едната половина се слага върху тестото с отрязаната страна нагоре.
- 4.
Върху сиренето се слагат захарта и орехите. Покрива се с другата половина от сиренето. Тестото се изрязва, така че да остане около 3 см борд около сиренето. Тестото се намазва с яйце и се завива около сиренето.
- 5.
От остатъка от тестото може да се изрежат фигурки за украса, които се залепват отгоре върху сиренето. Намазват се с разбитото яйце.
- 6.
Брито се пече в тава, застлана с хартия за печене, около 20 мин. Оставя се да постои 3 мин. и се сервира с конфитюра.