Сицилианско гърне
180
Време за приготвяне: 180 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Бавното готвене във фурна позволява на вкусовете и ароматите на месото, зеленчуците и подправките в тази средиземноморска рецепта да се смесят по неповторим и съблазнителен начин.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кг телешки шол, нарязан на парчета
- 500 мл бяло вино
- 2 с. л. коняк или ракия
- 3 с. л. зехтин Extra Light
- 2 дафинови листа
- 4 скилидки чесън, нарязан на ситно
- 1 с. л. натрошена мащерка
- 100 г бекон, нарязан на тънки парчета
- 250 г свинско месо от корема, нарязано на малки парчета
- 4 моркова, нарязани на резенчета
- 2 глави лук, нарязан на резенчета
- 3 домата, обелени и нарязани на резенчета
- ½ ч. ч. черни маслини
- 2 с. л. настърган магданоз
- 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 с. л. нарязан пресен розмарин
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се маринова от предния ден. Разбърква се с виното, коняка, зехтина, чесъна, мащерката и черен пипер на вкус. Оставя се в хладилника за 12 часа.
- 2.
Към маринованото месо се прибавят беконът, свинското месо, морковите, лукът, доматите, маслините и подправките. Всичко се разбърква.
- 3.
Ястието се покрива и се пече на 180°С около 2 ½ ч., като се разбърква един-два пъти, или докато месото стане крехко.
- 4.
Ястието се сервира, поръсено с пресен магданоз, с варени картофи или паста.
Подходящи типове вина
Авг. 2008
Още подобни рецепти
Коментари