Начало За нас Реклама Контакти

Шведски кюфтенца с два соса

Снимка за Шведски кюфтенца с два соса
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сладко-киселият боровинков сос и кадифеният сметанов сос перфектно допълват крехките ароматни кюфтенца. Могат да се поднесат като ордьовър или основно ястие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г смлян телешки шол
  • 250 г смляно месо от свинска плешка или гърди
  • яйца
  • 2 ч. ч. трохи от бял хляб
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл сметана
  • 4 с. л. масло
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • ½ ч. л. смлян бахар
  • ½ ч. л. индийско орехче
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • за сметановия сос:
  • 1 ч. ч. телешки бульон
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. ч. заквасена сметана, разбъркана с 1 ч.л. брашно
  • 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
  • за боровинковия сос:
  • 300 г пресни или замразени червени боровинки
  • 1 к. л. кафява захар
  • 50 мл порто или червено вино
  • ¼ ч. л. смлян бахар
  •  сол на вкус
  •  пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Трохите се заливат с млякото и сметаната и се оставят за 10 мин.

  2. 2.

    В 1 с.л. от маслото се сотират за 1-2 мин. лукът и чесънът.

  3. 3.

    Смесват се двата вида смляно месо, накиснатите трохи, лучената смес, яйцата и подправките. Омесва се кайма, която се оставя за 1-2 часа в хладилника. С влажна ръка се оформят кюфтенца с големина на орех.

  4. 4.

    Кюфтенцата се пържат в останалото загрято масло, докато се зачервят от всички страни. Изваждат се върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

  5. 5.

    В останалото масло от пърженето се слага брашното за сметановия сос. Разбърква се и се налива бульонът. Когато се сгъсти, се подправя на вкус и се оставя да къкри около 3-4 мин. Прибавя се лъжица по лъжица при непрекъснато разбъркване сметаната, предварително смесена с брашното. Кюфтенцата се слагат в соса и се оставят да къкрят 10 мин.

  6. 6.

    В тиган се поставят боровинките, виното, захарта и бахарът. Ако боровинките са пресни се добавят 2 с.л. вода. Сосът се слага да заври, овкусява се с малко сол и черен пипер и се остава да се посгъсти.

  7. 7.

    Кюфтенцата се сервират с двата соса.

Идея:
Поднесете кюфтенцата само със сметановия сос върху сварена паста или само с боровинков сос с коктейлни клечки на вашето парти.

Ноем. 2007
Още подобни рецепти
Коментари