Начало За нас Реклама Контакти

Шпикована агнешка плешка с макарони с тъмен сос

Снимка за Шпикована агнешка плешка с макарони с тъмен сос
200
Време за приготвяне: 200 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Людмил Станков от софийския ресторант Вишните и от копривщенския Шулевите къщи приготвя ароматна агнешка плешка с необичайна гарнитура от макарони.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 агнешка плешка
  • 1 морков
  • 100 г целина
  • 100 г пащърнак
  • 8 скилидки чесън
  • 4 с. л. олио или зехтин
  •  сол на вкус
    •  черен пипер
    •  червен пипер
  • 2 глави лук, нарязани на полумесеци
    • 1 стрък мащерка
    • 1 стрък риган
    • 1 стрък розмарин
    • 100 мл бяло вино
    • 400 мл червено вино
    50 г студено масло
  • 600 г макарони
  •  
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    В плешката се правят прорези с тънък нож и се шпикова с нарязаните кореноплоди и половината от чесъна. Месото се намазва с мазнината и се обтрива със сол, черен и червен пипер.

  • 2.

    Слага се в тава заедно с лука, останалия чесън, зелените подправки, бялото и половината от червеното вино. Завива се с алуминиево фолио и се пече 2-3 часа във фурната - първоначално на 240º С, а след това на 180º С.

  • 3.

    Преди сервиране месото се изважда. В тавата се излива останалото червено вино, за да се деглазира. Слага се на котлона и се бърка с дървена шпатула, докато всички парченца от дъното се отлепят. Когато течността изври наполовина, се добавя маслото при непрекъснато разбъркване. Сварените макарони се слагат в тавата, за да се овкусят с тъмния сос.


Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари