Шпикована агнешка плешка с макарони с тъмен сос
Людмил Станков от софийския ресторант Вишните и от копривщенския Шулевите къщи приготвя ароматна агнешка плешка с необичайна гарнитура от макарони.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 агнешка плешка
- 1 морков
- 100 г целина
- 100 г пащърнак
- 8 скилидки чесън
- 4 с. л. олио или зехтин
- сол на вкус
-
- черен пипер
- червен пипер
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
-
- 1 стрък мащерка
- 1 стрък риган
- 1 стрък розмарин
- 100 мл бяло вино
- 400 мл червено вино
- 600 г макарони
Начин на приготвяне
- 1.
В плешката се правят прорези с тънък нож и се шпикова с нарязаните кореноплоди и половината от чесъна. Месото се намазва с мазнината и се обтрива със сол, черен и червен пипер.
- 2.
Слага се в тава заедно с лука, останалия чесън, зелените подправки, бялото и половината от червеното вино. Завива се с алуминиево фолио и се пече 2-3 часа във фурната - първоначално на 240º С, а след това на 180º С.
- 3.
Преди сервиране месото се изважда. В тавата се излива останалото червено вино, за да се деглазира. Слага се на котлона и се бърка с дървена шпатула, докато всички парченца от дъното се отлепят. Когато течността изври наполовина, се добавя маслото при непрекъснато разбъркване. Сварените макарони се слагат в тавата, за да се овкусят с тъмния сос.