Шоколадово дуо
Хапването едновременно на блокче бял и блокче тъмен шоколад може да е доста провокативно за чувството на вина, но този съчетаващ ги десерт със сигурност приятно ще заглуши противоречивите емоции.
СъставНеобходими продукти за 8 броя
- 200 г тъмен шоколад с поне 65% какао, начупен на парченца
- 250 г бял шоколад, начупен на парченца
- 60 г масло
- 60 мл сметана
- бадеми, малини или други ядки и плодове за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Дъното от външната страна на няколко чаши за кафе се обвива с тънка полиетиленова торбичка или алуминиево фолио.
- 2.
Тъмният шоколад се разтопява на водна баня. Когато стане гладък, се охлажда при непрекъснато разбъркване до 33° С. Дъното на всяка чашка се потопява в шоколада и се обръща нагоре да се втвърди. Процедурата се повтаря още веднъж, за да стане шоколадовият слой по-плътен. Когато шоколадът е добре втвърден, внимателно се обелва фолиото от дъното на чашата. Фолиото се отстранява и остава само шоколадовата чашка.
- 3.
Белият шоколад, сметаната и маслото се затоплят на слаб огън при непрекъснато разбъркване. Когато сместа стане хомогенна, се охлажда и се разбива с миксер на крем.
- 4.
Белият шоколадов крем се шприцова в приготвените шоколадови чашки. Може де се гарнира с малини, ядки или настърган шоколад.