Шоколадови купички
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- 1 белтък
- 100 г пудра захар
- 1 с.л. ром
- 100 г разтопено краве масло
- 90 г брашно
- 3 с. л. какао
- за плънката:
- 100 мл течна сметана
- 100 г заквасена сметана
- 2 с. л. пудра захар
- 100 г замразени горски плодове
- 2 с. л. захар
- 1 с. л. ром
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъкът се разбива със захарта. Добавят се маслото и ромът, след което се сипват пресятото брашно и какаото.
- 2.
С помощта на лъжица върху хартия за печене от тестото се правят кръгове с диаметър 5 см. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 200° С около 5 мин. Още докато са горещи и гъвкави, се слагат на дъното на подходящи чаши, за да придобият форма на купички. След като изстинат и се втвърдят, се изваждат. Пекат се не повече от 4-5 наведнъж, за да не се стегнат предварително.
- 3.
Двата вида сметана се разбиват с пудрата захар. С получения крем се пълнят купичките, преди да се сервират.
- 4.
Замразените плодове, ромът и захарта се слагат в малък тиган на котлона. Оставят се да поврат 2-3 мин. и с получения сос се гарнира крема.