Шоколадова постна торта
Предлагаме ви разкошен десерт, който ще ви достави удоволствие не само по време на пости. Какаото, крушите, канелата и цитрусовият привкус на лимон и портокалова кора се сливат в симфония от вкусове, която задоволява глада на всички сетива.
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- 2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
- 2 с. л. какао
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2 пресни круши или от компот
- 1 ч. ч. кокосово или соево мляко
- 1 ½ ч. л. хлебна сода
- 50 мл олио от гроздови семки
- 1 ч. ч. кафява захар
- 1 с. л. глюкоза
- за глазурата:
- ½ ч. ч. фъстъчено масло
- 1 с. л. какао
- 3 с. л. мед
- за украса:
- 2 круши
- 150 мл червено вино
- 150 мл вода
- 200 г кафява захар
- 2 резена лимон
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 1 пръчка канела
- 1 шушулка звезден анасон, по желание
- 50 г тъмен шоколад
- захарни перли
Начин на приготвяне
- 1.
Крушите за блата се обелват и се нарязват на парченца.
- 2.
В купа се смесват брашното, какаото и бакпулверът.
- 3.
Захарта и глюкозата се разтопяват с олиото.
- 4.
Плодовете се прибавят към захарната смес.
- 5.
Содата се прибавя към млякото.
- 6.
Смесват се сухите съставки с плодовете смес, прибавя се млякото със содата. Пече се 30 - 40 мин. на 180° С.
- 7.
Съставките за глазурата се разбиват. Намазва се тортата.
- 8.
Крушите за украсата се обелват, като се запазват дръжките. Смесват се водата, виното, захарта, канелата, анасонът, лимонът и портокалът. Слагат се да заврат и щом се разтопи захарта, се слагат крушите. Врат на слаб огън 20 мин. и се оставят да изстинат в сиропа. За най-добър ефект крушите се оставят за една нощ в сиропа на студено.
- 9.
Шоколадът се разтопява, разбърква се докато се охлади до 32° С и с него с помощта на четка се намазват зелени листа от долната страна. Щом шоколадът се втвърди, листата се обелват.
- 10.
Тортата се украсява с разрязаната круша, шоколадовите листа, крем и захарни перли.
Ако тортата се приготви с подсладител, е подходяща и за диабетици.