Начало За нас Реклама Контакти

Цветен коледен хляб

Снимка за Цветен коледен хляб
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна

Бялото, червеното и зеленото са цветовете на Коледа и красивото им използване за направата на хляб е чудесна идея. А тъй като хлябът е неквасен, той се вписва идеално и в трапезата за Бъдни вечер.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6порции

  • за червения слой:
  • 4 пасирани печени чушки
  • 1 ч. ч. брашно за кекс с набухватели
  • ⅓ ч. л. сол
  • 50 мл газирана вода
  • за зеления слой:
  • 50 г замразен смлян спанак
  • 1 ч. ч. брашно за кекс с набухватели
  • ⅓ ч. л. сол
  • 100 мл газирана вода
  • за белия слой:
  • 1 ч. ч. брашно за кекс с набухватели
  • ⅓ ч. л. сол
  • 130 мл газирана вода
  • за поръсване:
  • ½ ч. ч. маково семе и сусам

Начин на приготвяне

  • 1.

    Червеното тесто се приготвя, като брашното се пресява, разбърква се със солта и в центъра се прибавят пюрето от чушки и газираната вода. С лъжица се разбърква до меко тесто. Не се меси и не се бърка дълго. Тестото е меко и лепкаво, но си запазва формата и не се разтича.

  • 2.

    По същия начин се приготвят тестото с размразения спанак и бялото тесто.

  • 3.

    С мокри ръце бялото тесто се разстила на правоъгълник 20х40 см върху повърхност, посипана с маково семе. Върху него се разстила червеното тесто и върху него – зеленото. Завива се на руло.

  • 4.

    Рулото се срязва на две половини по дължина и двете половини се увиват една в друга като въже. Полученият цветен хляб се слага в тавичка за кекс и се пече в загрята фурна около 50 мин. на 180° С, докато се зачерви. Охлажда се върху решетка.

Дек. 2015
Още подобни рецепти
Коментари