Новогодишен хляб
Бавното втасване на този красив хляб му осигурява чудесен и развит вкус, както и нужната еластичност на тестото, така че да може да бъде оформен толкова ефектно.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за тестото:
- 20 г прясна мая
- 100 мл хладко прясно мляко
- 1 с. л. мед
- 800 г брашно за баници
- 150 г кисело мляко
- 250 мл хладка вода
- 2 яйца
- 1 ч. л. морска сол
- 100 г меко масло
- 4 големи печени чушки
- 1 жълтък за намазване
- 2 с. л. прясно мляко
- за пестото със спанак:
- 100 г пресен или замразен спанак
- 50 г зехтин
- 2 с. л. орехи
- 1 скилидка чесън
- 2 щипки сол
- 50 г настъргано пармиджано или грана падано
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в млякото с меда.
- 2.
Брашното се пресява, отделя се чаша от него и в останалото се прави кладенче. В него се сипват маята, яйцата, водата, киселото мляко и солта. Замесва се меко тесто. Доизмесва се с отделеното брашно около 6 мин.
- 3.
Щом тестото стане гладко и престане да лепне, ръцете се топят в мекото масло и тестото се меси, докато се поеме цялото масло и отново стане гладко. Слага се в голяма намаслена купа. Покрива се с прозрачно фолио. Оставя се да втасва 1 нощ в хладилника.
- 4.
Чушките се пасират грубо. Всички съставки за пестото също се пасират на гъст сос.
- 5.
Студеното тесто се изважда от купата и се разделя на 3 еднакви топки, които се заглаждат и се оставят да починат 10 мин.
- 6.
Всяка топка се разточва на триъгълник. Трите триъгълника се слагат един върху друг върху хартия за печене, поставена в голяма правоъгълна тава, като между тях се слага слой от ситно нарязаните печени чушки и от пестото. С нож за пица се изрязва равнобедрен триъгълник. Изрезките се оформят на топка.
- 7.
Полученият триъгълник се нарязва на успоредни ивици с дебелина 2 см., като се оставя неразрязана ивица тесто по средата. Всяка ивица се усуква 3 пъти.
- 8.
От запазената топка се сплита плитка, която се поставя под основата на триъгълника като ствол на получената елхичка. Оставя се да втаса около 60 мин. Намазва се с разбъркания с млякото жълтък. Пече се във фурна, загрята на 180° С, докато се зачерви Охлажда се върху решетка.