Начало За нас Реклама Контакти

Новогодишен хляб

Снимка за Новогодишен хляб
200
Време за приготвяне: 200 мин. + 1 нощ за втасване
II
Степен на трудност - Средна

Бавното втасване на този красив хляб му осигурява чудесен и развит вкус, както и нужната еластичност на тестото, така че да може да бъде оформен толкова ефектно.
 

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за тестото:
  • 20 г прясна мая
  • 100 мл хладко прясно мляко
  • 1 с. л. мед
  • 800 г брашно за баници
  • 150 г кисело мляко
  • 250 мл хладка вода
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. морска сол
  • 100 г меко масло
  • 4 големи печени чушки
  • 1 жълтък за намазване
  • 2 с. л. прясно мляко
  • за пестото със спанак:
  • 100 г пресен или замразен спанак
  • 50 г зехтин
  • 2 с. л. орехи
  • 1 скилидка чесън
  • 2 щипки сол
  • 50 г настъргано пармиджано или грана падано
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря в млякото с меда.

  • 2.

    Брашното се пресява, отделя се чаша от него и в останалото се прави кладенче. В него се сипват маята, яйцата, водата, киселото мляко и солта. Замесва се меко тесто. Доизмесва се с отделеното брашно около 6 мин.

  • 3.

    Щом тестото стане гладко и престане да лепне, ръцете се топят в мекото масло и тестото се меси, докато се поеме цялото масло и отново стане гладко. Слага се в голяма намаслена купа. Покрива се с прозрачно фолио. Оставя се да втасва 1 нощ в хладилника.

  • 4.

    Чушките се пасират грубо. Всички съставки за пестото също се пасират на гъст сос.

  • 5.

    Студеното тесто се изважда от купата и се разделя на 3 еднакви топки, които се заглаждат и се оставят да починат 10 мин.

  • 6.

    Всяка топка се разточва на триъгълник. Трите триъгълника се слагат един върху друг върху хартия за печене, поставена в голяма правоъгълна тава, като между тях се слага слой от ситно нарязаните печени чушки и от пестото. С нож за пица се изрязва равнобедрен триъгълник. Изрезките се оформят на топка.

  • 7.

    Полученият триъгълник се нарязва на успоредни ивици с дебелина 2 см., като се оставя неразрязана ивица тесто по средата. Всяка ивица се усуква 3 пъти.

  • 8.

    От запазената топка се сплита плитка, която се поставя под основата на триъгълника като ствол на получената елхичка. Оставя се да втаса около 60 мин. Намазва се с разбъркания с млякото жълтък. Пече се във фурна, загрята на 180° С, докато се зачерви Охлажда се върху решетка.

Дек. 2015
Още подобни рецепти
Коментари