Коледна питка боговица

Боговица е обредният хляб, отреден за бога - безкръвното приношение с много символи по него се меси не само на Коледа, но и на Великден, Архангеловден и други празници.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 20 г прясна мая
- 1 с. л. мед
- 1 яйце
- 1 белтък
- 300 г кисело мляко
- 250 мл хладка вода
- 1 кг брашно тип 500
- 2 ч. л. смляна морска сол
- 2 с. л. мас
- 2 с. л. зехтин или олио
- 100 г меко масло
- 1 жълтък за намазване
- 2 с. л. прясно мляко за намазване
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря във водата, добавят се медът и 3 с. л. от брашното. Оставя се да втаса 20 мин.
- 2.
Брашното се пресява и се отделя 1 ч. ч. от него. В останалото се добавя солта, прави се кладенче, в което се сипват втасалата мая, яйцата, киселото мляко, маста, половината от маслото и зехтинът. Замесва се меко тесто.
- 3.
Постепенно се прибавя останалото брашно. Щом тестото стане гладко и престане да лепне, се намазва с останалото масло и се измесва, докато свърши маслото и тестото отново стане гладко. Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се слага да втаса в хладилника за една нощ или 8 часа.
- 4.
Тестото се изважда от хладилника, обръща се върху плота и се отделя ¼ от него. По-голямата част се оформя на гладка топка. В нея се поставя дезинфекцирана паричка, увита в хартия за печене или алуминиево фолио. Тестото се слага в намаслена тавичка с масло с диаметър 30-36 см.
- 5.
След 2-3 мин. се притиска, за да заеме площта на тавата и повърхността да стане гладка. Оставя се да втаса 2 часа на стайна температура.
- 6.
Отделеното тесто се слага в хладилника, докато втаса питката. Щом това стане, то се разточва върху набрашнена повърхност и от него се изрязват орнаментите – голяма подкова, кръст, плетеница завита на спирала в центъра и 4 малки подкови около кръста. Поставят се върху питката, отгоре се намазва с разбъркания жълтък с млякото. Пече се 50-60 мин. във фурна загрята на 180° С, докато се надигне и се зачерви. Охлажда се върху решетка.