Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов мус със захаросани портокалови корички

Снимка за Шоколадов мус със захаросани портокалови корички
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Това е един невероятно нежен и фин мус със свеж портокалов вкус. Ако нямате време, а искате да впечатлите близките си с този изискан десерт, купете готови захаросани портокалови кори или сложете повече портокалов ликьор.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за захаросаната портокалова кора:
  • 2 портокала
  • ⅔ ч. ч. захар за сиропа
  • ½ ч. ч. захар за овалване
  • ½ ч. ч. вода
  • за шоколадовия мус:
  • 230 г тъмен шоколад, нарязан на ситно
  • 3 жълтъка със стайна температура
  • 3 с. л. портокалов ликьор
  • 2 ч. ч. сметана
  • за гарниране:
  • 1 ч. ч. сметана
  • 3 с. л. захарен сироп от портокаловите корички

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Портокаловата кора се обелва с помощта на остър нож, като се внимава възможно по-малко бяла част да се изреже, защото тя е носителят на горчивия вкус. Корите се заливат със студена вода и се варят на тих огън 30 мин. Водата им се отлива и отново се заливат със студена вода. Варят се около 15 мин. Измиват се със студена вода и се нарязват на парченца.

  2. 2.

    Захарта за сиропа и водата се слагат да заврат. Когато захарта се разтвори, се слагат коричките и се варят на тих огън още 10 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат в сиропа. Отцеждат се и се овалват в 1/2 ч.ч. захар. Съхраняват се в затворен съд. По този начин се захаросват и цели парченца портокал.

  3. 3.

    Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда.

  4. 4.

    Жълтъците, портокаловият ликьор и 3 с.л. захар се слагат на водна баня, при непрекъснато разбъркване, докато леко започне да се сгъстява. Ако температурата е повече от 60°С, сместа може да се пресече. Жълтъците се смесват с шоколада и се разбиват с миксер, докато сместа стане пухкава. Прибавят се 3 с.л. захаросана портокалова кора.

  5. 5.

    Сметаната се разбива с 2 с.л. захар и 1 с.л. ликьор, докато стане на сняг. Сметаната се разбърква с шоколадово-яйчната смес добре. Готовият мус се сипва във високи чаши.

  6. 6.

    Сметаната за гарниране се забива със захарта и се шприцова върху муса. Украсява се с останалата захаросана кора, цели парченца портокал и портокалов сироп.


Юли 2007
Още подобни рецепти
Коментари