Шоколадов мус със захаросани портокалови корички
Това е един невероятно нежен и фин мус със свеж портокалов вкус. Ако нямате време, а искате да впечатлите близките си с този изискан десерт, купете готови захаросани портокалови кори или сложете повече портокалов ликьор.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за захаросаната портокалова кора:
- 2 портокала
- ⅔ ч. ч. захар за сиропа
- ½ ч. ч. захар за овалване
- ½ ч. ч. вода
- за шоколадовия мус:
- 230 г тъмен шоколад, нарязан на ситно
- 3 жълтъка със стайна температура
- 3 с. л. портокалов ликьор
- 2 ч. ч. сметана
- за гарниране:
- 1 ч. ч. сметана
- 3 с. л. захарен сироп от портокаловите корички
Начин на приготвяне
- 1.
Портокаловата кора се обелва с помощта на остър нож, като се внимава възможно по-малко бяла част да се изреже, защото тя е носителят на горчивия вкус. Корите се заливат със студена вода и се варят на тих огън 30 мин. Водата им се отлива и отново се заливат със студена вода. Варят се около 15 мин. Измиват се със студена вода и се нарязват на парченца.
- 2.
Захарта за сиропа и водата се слагат да заврат. Когато захарта се разтвори, се слагат коричките и се варят на тих огън още 10 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат в сиропа. Отцеждат се и се овалват в 1/2 ч.ч. захар. Съхраняват се в затворен съд. По този начин се захаросват и цели парченца портокал.
- 3.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда.
- 4.
Жълтъците, портокаловият ликьор и 3 с.л. захар се слагат на водна баня, при непрекъснато разбъркване, докато леко започне да се сгъстява. Ако температурата е повече от 60°С, сместа може да се пресече. Жълтъците се смесват с шоколада и се разбиват с миксер, докато сместа стане пухкава. Прибавят се 3 с.л. захаросана портокалова кора.
- 5.
Сметаната се разбива с 2 с.л. захар и 1 с.л. ликьор, докато стане на сняг. Сметаната се разбърква с шоколадово-яйчната смес добре. Готовият мус се сипва във високи чаши.
- 6.
Сметаната за гарниране се забива със захарта и се шприцова върху муса. Украсява се с останалата захаросана кора, цели парченца портокал и портокалов сироп.