Шоколадов мус с малини и ментов чипс
Вече няма да намерите по магазините течен шоколад. Сега според закона той се нарича "какаов крем с лешници". Въпреки тази промяна той е чудесн продукт за най-различни десерти, както ще се убедите, когато приготвите тази ментово-малинова рецепта.
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- 300 г течен шоколад
- ½ ч. ч. захар
- 1 с. л. вода
- 2 белтъка
- 200 мл течна сметана
- 2 жълтъка
- 1 ч. л. желатин
- 200 г замразени малини
- 100 г захар за малините
- 1 с. л. портокалов ликьор или коняк
- за ментовия чипс:
- 100 г масло
- 100 мл глюкоза
- 50 мл ментов ликьор
- 100 г брашно
- 200 г фина кристална захар
Начин на приготвяне
- 1.
Захарта и водата се слагат да се сварят на много гъст сироп. Белтъците се разбиват с щипка сол и постепенно се налива врящият сироп.
- 2.
Сметаната се загрява и се налива върху разбитите жълтъци. Размесват се на водна баня няколко минути, добавя се накиснатият желатин и се бърка, докато се разтопи. Охлажда се до около 50° С. Смесва се с шоколада и постепенно се прибавят белтъците.
- 3.
Малините се посипват със захарта и ликьора и се слагат в микровърновата фурна за 1-2 мин., докато се размразят.
- 4.
На дъното на чаши се сипва лъжица от малините и отгоре се налива мусът.
- 5.
За чипса маслото се загрява леко заедно с глюкозата и ментовия ликьор. Брашното и захарта се смесват и се сипват в маслената маса. Разбърква се, покрива се и се охлажда в хладилника за 1-2 часа, докато сместа се втвърди. Оформят се малки топчици, слагат се на голямо разстояние в широка тава върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 180° С фурна за 6-8 мин. или докато краищата на чипса леко се зачервят. Слагат се наведнъж най-много по 3-4 топчици. Изваждат се от фурната и се охлаждат в тавата. Докато са топли и пластични, могат да се оформят на руло върху дръжка на дървена лъжица или да се сгънат като роза.