Шоколадов крем с кафе и плодове
Защо пък да не си приготвим едно наистина разтапящо удоволствие? Съчетанието от шоколад, кафе, плодове и кокосов орех просто няма как да не носи върховна наслада.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 150 г млечен шоколад
- 1 с. л. желатин
- 100 мл кокосово мляко
- 4 с. л. разтворимо кафе
- 2 яйца
- 20 мл кафеен ликьор
- 1 щипка сол
- 30 г захар
- 400 г сметана
- 250 г малини
- 1 банан
- за гарниране:
- кокосово мляко
- кокосови стърготини
- тънки кокосови резени
Начин на приготвяне
- 1.
Шоколадът се нарязва на едро и се разтопява на водна баня. Желатинът се накисва в студена вода. Кокосовото мляко се разбърква с кафето на прах.
- 2.
Едното яйце се разделя. Жълтъкът и другото яйце се разбиват на водна баня с кокосовото мляко на гъст крем. Желатинът се разтопява в крема. Добавят се шоколадът и ликьорът. Оставя се на студено.
- 3.
Белтъкът се разбива с щипка сол, като постепенно се прибавя захарта. Сметаната се разбива и заедно с разбития белтък се добавят към крема.
- 4.
Малините се почистват, бананът се обелва и се реже на шайби. За украса ръбовете на чашите се натопяват в кокосовото мляко и след това в кокосови стърготини.
- 5.
Половината крем се напълва в чашите, отгоре се разпределят плодовете, като няколко хубави малини се запазват за украса, и останалият крем се сипва отгоре. Чашите се оставят най-малко 4 часа на студено. Преди сервиране се гарнира с останалите малини и кокосови резени.
Малините в тази рецепта могат да се заменят с ягоди, череши или вишнап.
В книгата "Шоколад" от кулинарната поредица "За модерни хора", издавана от Gourmet Publishing, ще намерите още много фантастични шоколадови рецепти.