Шоколадов флан с хрупкави бадемови корички
Комбинацията от захар, яйца и прясно мляко дава най-разнообразни възможности в сладката кухня. Тук Димо Димов ви предлага шоколадов крем карамел, в който карамеловият сос е под формата на тофи крем, а нежната кремообразна консистенция е уравновесена с ароматни бадемови хрупки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г захар
- 150 мл прясно мляко
- 500 мл сметана
- 250 г шоколадов кувертюр
- 15 - 20 мл портокалов ликьор
- 8 яйца
- за коричките:
- 250 г филирани бадеми
- 100 г масло
- 100 мл портокалов фреш
- 30 мл портокалов ликьор
- 100 г пудра захар
- за тофи крема:
- 100 г захар
- 30 г масло
- 100 г сметана
Начин на приготвяне
- 1.
Захарта се загрява заедно с прясното мляко, сметаната, парченцата шоколадов кувертюр и ликьора до получаване на хомогенна смес.
- 2.
Яйцата се разбиват, млечната смес се добавя към тях и се разбъркват.
- 3.
Налива се в тавичка и се слага да се пече на водна баня във фурна на 80° С за 90 мин.
- 4.
За коричките маслото се разтопява, към него се добавят останалите съставки и се разбърква добре. Разстила се върху хартия за печене или силиконово килимче в тавичка и се пече на 150° С за 20 мин. до получаване за златист загар. Докато е още топло, се изрязват желаните форми.
- 5.
За тофи крема захарта се загрява в тиган на силен котлон до получаване на светъл карамел, добавя се бучката масло и се дръпва от котлона. Добавя се сметаната и се бърка енергично до получаване на крем.
- 6.
Сладкишът се сглобява, като парче шоколадов флан се слагат между две бадемови корички като сандвич и се гаранира с тофи крема.