Шоколад за двама
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- за ментовия шоколадов крем:
- 200 г сметана
- 100 г млечен шоколад, ситно нарязан
- 2 с. л. мента, ситно нарязана
- за малиновия шоколадов крем:
- 100 г заквасена сметана
- 100 г бял шоколад, ситно нарязан
- 200 г замразени или пресни малини
- за чили крема:
- 200 г сметана
- 100 г тъмен шоколад 70%, ситно нарязан
- ½ ч. л. ситно смляно чили
-
бисквити или бишкоти за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
За ментовия шоколадов крем сметаната се слага да заври и в нея се добавя ментата. Оставя се да се ароматизира 2-3 мин., загрява се отново до кипване и се прецежда. Налива се върху нарязания шоколад и се разбърква, докато се стопи. Охлажда се.
- 2.
За малиновия шоколадов крем шоколадът се разбърква със заквасената сметана и се слага да се стопи на водна баня при непрекъснато разбъркване. Малините се размразяват и се пасират. Прецеждат се. Пюрето се добавя към шоколадовия крем. Охлажда се.
- 3.
За чили крема сметаната се кипва със ситно смляното чили и с нея се залива шоколадът. Разбърква се, докато се стопи.
- 4.
Кремовете се сервират в три малки купичики. Може да се поднесат с фини бисквити, бишкоти или с четки за рисуване.