Шницел с пюре от целина и картофи
Ароматното фино пюре в тази рецепта е достойно допълнение на класическите телешки шницели.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г телешко месо от бута до ябълката или контрафиле
- 4 с. л. брашно
- 1 разбито яйце
- 1 с. л. вода
- 8 с. л. галета
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. олио
- сол и черен пипер на вкус
- за пюрето:
- 800 г картофи
- 200 г целина
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 100 г студено масло
- 1 връзка магданоз, нарязана на ситно, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се нарязва на 4 тънки парчета. Начукват се между 2 листа фолио за свежо съхранение. Поръсват се със сол и черен пипер на вкус, овалват се в брашното, след това в яйцето, разбито с водата и щипка сол. Овалват се в галетата.
- 2.
Пържат се в сгорещените масло и олио от двете страни до златисто.
- 3.
Картофите и целината за пюрето се обелват и се слагат да се сварят. Отцеждат се и още горещи се пресоват или се смачкват с дървена лъжица. Добавя се врящото мляко . Пюрето се слага на огъня и непрекъснато се разбърква, докато стане гладко и пухкаво. Добавя се маслото и се разбърква, докато се поеме. Посолява се на вкус. Пюрето може да се оформи на топки, които да се овалят в нарязания на ситно магданоз.