Начало За нас Реклама Контакти

Шкембе чорба

Снимка за Шкембе чорба
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна

Шкембе чорбата в България има почти митичен обществен статус. Дали ще я наречем непреходна национална класика или пък простолюдна храна за махмурлии, тази супа от телешко или агнешко шкембе - млечна, пикантна и мазничка, запазва всенародната любов независимо от модите в храната и храненето.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг почистено шкембе, телешко или агнешко
  2. 60 г масло
  3. 1 с. л. лук, ситно нарязан
  4. 1 с. л. брашно
  5. 1 ч. л. червен пипер - лют или сладък, по желание
  6. 500 мл прясно мляко
  7.  сол и пипер на вкус
  8. за поднасяне:
  9. 50 мл винен оцет
  10. 3 скилидки чесън, пресовани
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Шкембето се измива добре, залива се с 2 л вода и се вари до пълно омекване. Нарязва се на малки парченца, а бульонът от варенето се запазва.

  2. 2.

    Лукът се задушава на умерен огън в маслото. Добавят се червеният пипер и брашното и се разбъркват няколко секунди отново на умерен огън.

  3. 3.

    Налива се наведнъж прясното мляко и се разбърква, докато заври. Добавят се още 1-1,5 л от бульона и нарязаното шкембе, подправя се с 1-2 ч. л. морска сол на вкус и всичко се оставя да поври 3-4 мин. Накрая се поръсва с прясно смлян черен или шарен пипер.

  4. 4.

    Оцетът се разбърква с чесъна, а може да се добави и малко ситно нарязан магданоз за свежест.


Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари