Шишчета от тиквички
Има някаква особена връзка между външния вид на едно ястие и вкуса му. Оригиналният и приятен изглед със сигурност допринася за нарастващия апетит на масата, а деликатните рулца от тиквички и два вида сирене, нанизани на шишчета, са неоспорим и изкусителен еталон за това.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2-3 тиквички, нарязани на тънки дълги ленти
- 2 с. л. зехтин
- 200 г синьо сирене
- 200 г крем-сирене
- 24 черни сладки обезкостени маслини
- чери доматчета, по желание
- сол на вкус
- за соса:
- 1 ч. ч. орехи, леко запечени
- 4 с. л. зехтин
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Синьото сирене се настъргва на едро и се смесва с крем-сиренето. Оформят се 24 топчици. Във вътрешността на всяка се поставя по една маслина.
- 2.
Тиквичките се намазват със зехтина и се посоляват на вкус. В края на всеки резен се поставя по едно топче от сирене и се навива на руло. На всяко шишче се нанизват по 3 рулца заедно с доматчетата. Пекат се на скара или грил-тиган 2-3 мин. от всяка страна. Сервират се по две, залети с орехов сос.
- 3.
Сосът се приготвя, като орехите се пасират със зехтина, магданоза и чесъна. Посолява се на вкус.