Шишчета от брюкселско зеле
Брюкселското зеле с фотогеничния си вид сякаш непрекъсното моли да бъде забучено на шиш. Ние се смилихме над него и го запознахме с няколко парчета прошуто, за да изкара в приятна компания последните си моменти, преди да бъде сладко изконсумирано.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г брюкселско зеле
- 100 г прошуто или бекон
- 1 лимон
- 3 скилидки чесън
- 4 с. л. зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Брюкселското зеле се слага да се свари за 4 мин. във вряща подсолена вода. Веднага се премества във вода с лед, за да не загуби свежия си цвят. Подсушава се.
- 2.
Бамбукови шишчета се накисват за 20 мин. в студена вода. На всяко шишче се нанизват по 3-4 зелчици, като между тях се слага прошутото.
- 3.
Смесват се ситно настърганата кора и сокът на лимона, смачканите скилидки чесън и зехтинът. Шишчетата се намазват с част от сместа и се изпичат в загрят грил-тиган от всички страни. Когато са готови, отново се намазват с чесновия сос.