Шаран с орехи върху кисело зеле
Вероятно пълнената риба се е появила в българската кухня заради влиянието на еврейската кулинарна култура, но сега вкусните блюда са едва ли не задължителни за празници като Благовещение и Никулден.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 1 почистен шаран
- 2 стръка праз, нарязан на ситно
- 2 с. л. олио
- 1 ч. ч. орехови ядки, счукани
- 1 с. л. стафиди
- 1 филия сух хляб без кората
- 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 1 кг кисело зеле, фино нарязано
- 200 мл бяло вино
- 2 с. л. олио за намазване на рибата
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Шаранът се измива добре и ако хрилете му не са махнати, се отстраняват.
- 2.
Празът се задушава в олиото с 1 с. л. вода. Когато остане на мазнина, се слагат орехите и стафидите. Добавя се хлябът, нарязан на малки кубчета. Всичко се подправя със сол, пипер и магданоза.
- 3.
Шаранът се напълва с получената плънка. Зелето се слага в тавичка и се залива с виното. Върху него се слага рибата, намазва се с олиото и се слага да се пече във фурна, загрята на 200° С за около 40-50 мин.