Начало За нас Реклама Контакти

Шаран с орехи върху кисело зеле

Снимка за Шаран с орехи върху кисело зеле
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Вероятно пълнената риба се е появила в българската кухня заради влиянието на еврейската кулинарна култура, но сега вкусните блюда са едва ли не задължителни за празници като Благовещение и Никулден.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • 1 почистен шаран
  • 2 стръка праз, нарязан на ситно
  • 2 с. л. олио
  • 1 ч. ч. орехови ядки, счукани
  • 1 с. л. стафиди
  • 1 филия сух хляб без кората
  • 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
  • 1 кг кисело зеле, фино нарязано
  • 200 мл бяло вино
  • 2 с. л. олио за намазване на рибата
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Шаранът се измива добре и ако хрилете му не са махнати, се отстраняват. 

  • 2.

    Празът се задушава в олиото с 1 с. л. вода. Когато остане на мазнина, се слагат орехите и стафидите. Добавя се хлябът, нарязан на малки кубчета. Всичко се подправя със сол, пипер и магданоза.

  • 3.

    Шаранът се напълва с получената плънка. Зелето се слага в тавичка и се залива с виното. Върху него се слага рибата, намазва се с олиото и се слага да се пече във фурна, загрята на 200° С за около 40-50 мин.


Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари