Начало За нас Реклама Контакти

Шаран с кисело зеле, праз и гъби

Снимка за Шаран с кисело зеле, праз и гъби
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пърженият шаран е класическа българска благинка, която намира вкусно партньорство с дъхавото кисело зеле, контрастиращо на фона на, да си признаем, мазничката риба.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 шаран около 1 кг
  2. ½ ч. ч. брашно
  3. 100 мл олио за пържене
  4. 200 г заквасена сметана
  5. 2 с. л. олио за зелето
  6. 2 стръка праз, ситно нарязани
  7. 1 сушена червена чушка, ситно нарязана
  8. 250 г печурки, нарязани на филийки
  9. 1 ч. ч. орехи, едро нарязани и леко запечни
  10. 1 кг кисело зеле, тънко нарязано
  11.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Шаранът се филетира и се нарязва на парчета. Всяко парче се топва в брашното и се изпържва леко в сгорещеното олио. Слага се да се отцеди върху кухненска хартия.

  2. 2.

    Сметаната се разбърква със солта и пипера и всяко парче се намазва от всички страни с нея.

  3. 3.

    Загрява се олиото за зелето и в него се слага първо празът, разбърква се 3-4 мин. и се добавят гъбите. Щом се изпари отделената течност, се прибавят орехите и чушката. Слага се зелето, разбърква се и се оставя да се задуши под капак 10 мин.

  4. 4.

    Зелето се сипва в тавичка и отгоре се подрежда рибата. Всичко се запича на 180˚ С за 20 - 30 мин.


Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари