Шаран с кисело зеле, праз и гъби
Пърженият шаран е класическа българска благинка, която намира вкусно партньорство с дъхавото кисело зеле, контрастиращо на фона на, да си признаем, мазничката риба.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 шаран около 1 кг
- ½ ч. ч. брашно
- 100 мл олио за пържене
- 200 г заквасена сметана
- 2 с. л. олио за зелето
- 2 стръка праз, ситно нарязани
- 1 сушена червена чушка, ситно нарязана
- 250 г печурки, нарязани на филийки
- 1 ч. ч. орехи, едро нарязани и леко запечни
- 1 кг кисело зеле, тънко нарязано
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Шаранът се филетира и се нарязва на парчета. Всяко парче се топва в брашното и се изпържва леко в сгорещеното олио. Слага се да се отцеди върху кухненска хартия.
- 2.
Сметаната се разбърква със солта и пипера и всяко парче се намазва от всички страни с нея.
- 3.
Загрява се олиото за зелето и в него се слага първо празът, разбърква се 3-4 мин. и се добавят гъбите. Щом се изпари отделената течност, се прибавят орехите и чушката. Слага се зелето, разбърква се и се оставя да се задуши под капак 10 мин.
- 4.
Зелето се сипва в тавичка и отгоре се подрежда рибата. Всичко се запича на 180˚ С за 20 - 30 мин.