Начало За нас Реклама Контакти

Шаран по калочки

Снимка за Шаран по калочки
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Задушените заедно чушки, домати и лук в Унгария и по света са познати като лечо lecsó. Неговият комплексен и зарзаватен вкус идеално допълва и противостои на пържения шаран със сметанова заливка, така че да се получи една изумително вкусна и балансирана рецепта. 

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  1. 1 шаран, около 1,5 - 2 кг
  2. 1 с. л. брашно
  3. 4 с. л. олио за шарана
  4. 1 кг картофи
  5. 2 моркова
  6. 2 с. л. олио за соса
  7. 2 глави лук, нарязани на ситно
  8. 5 зелени чушки
  9. 3 домата
  10. 200 г заквасена сметана
  11. 1 щипка чесън на прах
  12.  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Шаранът се обезкостява и се нарязва на парчета по 100 г. Поръсва се с брашното и сол на вкус и се изпържва леко от всички страни.

  2. 2.

    Картофите и морковите се сваряват, обелват се и се нарязват на кръгчета.

  3. 3.

    В загрятото олио за соса се слага лукът, разбърква се и се добавят чушките, нарязани на дълги парчета. След 1-2 мин. се прибавят обелените и нарязани на ситно домати. Сосът се подправя със сол и пипер на вкус.

  4. 4.

    Картофите и морковите се подреждат на дъното на намаслена тавичка. Заливат се със соса и отгоре се подреждат рибните филета. Рибата се залива със сметаната, предварително разбъркана с 2-3 с. л. вода, чесъна и малко сол. Запича се за 15 - 20 мин. във фурна, загрята до 190˚ С.

Калоча Kalocsa е град в Южна Унгария, разположен близо до брега на Дунав. Известен е с катедралите, бродерията, чушките и рибните си ястия.

Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари