Шаран по калочки
Задушените заедно чушки, домати и лук в Унгария и по света са познати като лечо lecsó. Неговият комплексен и зарзаватен вкус идеално допълва и противостои на пържения шаран със сметанова заливка, така че да се получи една изумително вкусна и балансирана рецепта.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 шаран, около 1,5 - 2 кг
- 1 с. л. брашно
- 4 с. л. олио за шарана
- 1 кг картофи
- 2 моркова
- 2 с. л. олио за соса
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 5 зелени чушки
- 3 домата
- 200 г заквасена сметана
- 1 щипка чесън на прах
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Шаранът се обезкостява и се нарязва на парчета по 100 г. Поръсва се с брашното и сол на вкус и се изпържва леко от всички страни.
- 2.
Картофите и морковите се сваряват, обелват се и се нарязват на кръгчета.
- 3.
В загрятото олио за соса се слага лукът, разбърква се и се добавят чушките, нарязани на дълги парчета. След 1-2 мин. се прибавят обелените и нарязани на ситно домати. Сосът се подправя със сол и пипер на вкус.
- 4.
Картофите и морковите се подреждат на дъното на намаслена тавичка. Заливат се със соса и отгоре се подреждат рибните филета. Рибата се залива със сметаната, предварително разбъркана с 2-3 с. л. вода, чесъна и малко сол. Запича се за 15 - 20 мин. във фурна, загрята до 190˚ С.
Калоча Kalocsa е град в Южна Унгария, разположен близо до брега на Дунав. Известен е с катедралите, бродерията, чушките и рибните си ястия.