Сармички с праз, леща и сос от синьо сирене
Тази рецепта се посвещава на възхитителната комбинация от леща и синьо сирене. А празът, в който са увити сармите, обогатява тази перфектна двойка в една истинска кулминация на добрия вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 дебели стръка праз
- 400 г леща
- 1 ч. ч. трохи от черен хляб
- 2 скилидки чесън, ситно скълцани
- ½ ч. л. кайенски пипер
- ½ ч. л. настъргана кора от лимон
- ¼ ч. л. настъргано индийско орехче
- 1 ч. л. чубрица
- 1 сушена червена чушка, ситно натрошена
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- лимонов сок на вкус
- олио за пържене
- за соса:
- 150 г синьо сирене
- 150 мл прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1.
Празът се нарязва на парчета с дължина 20 см. Прави се разрез по дължината на всяко парче така, че да се отделят всички слоеве на цели широки правоъгълни парчета. За всяка сармичка са нужни по 2 празени листа. Всички листа се слагат да се подварят за 3 мин. в кипяща подсолена вода, след което се изваждат и се подсушават. Един от листовете се нарязва на "връзки".
- 2.
Лещата се покрива с 3 см вода и се слага да се свари. Ако е необходимо, се долива още вода. Отцежда се много добре и се пасира грубо, след което се обърква с чесъна, подправките и трохите от хляба. Подправя се със сол, пипер и лимонов сок. Сместа трябва да е с консистенция на кайма.
- 3.
От каймата се оформят кюфтенца. Два от листата праз се слагат на кръст един върху друг, върху тях се поставя по едно кюфте и се увива стегнато. Връзва се с една от направените връзки.
- 4.
Сармичките се слагат да се изпържат в загрято олио до златисто.
- 5.
Синьото сирене се настъргва, смесва се със сметаната и се слага в тиган да се загрее, докато се разтопи. Сармичките се сервират залети със соса.
Вариации - Направете сармите с кисело зеле вместо с праз.