Сaрмички от патладжани с пикантен оризов пълнеж и сос дзадзики
Комбинацията от лилавите зеленчуци, ароматно сирене, люта чушка и ориз за плънката правят тези сармички леко, но изключително вкусно и пикантно предложение за месеците, в които доматите, чушките и патладжаните идват от градините на село. Дзадзики сосът пък прибавя свежест в горещите дни.
СъставНеобходими продукти за 5
- 1 кг едри патладжани
- зехтин
- 100 г масло
- 1 голяма глава лук
- 1 скилидка чесън
- 100 г ориз
- 3-4 чушки, нарязани на къси ивички
- 1 люта чушка, нарязана на ситно
- 1-2 по-едри домата
- 70 г пекорино или пармезан
- 1 връзка магданоз
- сол и пипер на вкус
- за соса:
- 200 мл биволско кисело мляко
- 200 мл аквасена сметана
- 2-3 скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се сварява предварително, почти до готовност. Нарязаните по дължина патладжани се оставят да престоят в подсолена вода за около 30 мин.
- 2.
В тиган се загряват 2 супени лъжици зехтин, в който се сотират нарязаните на ситно лук и чесън, докато станат прозрачни. Добавят се чушките и лютото чушле, които се задушават за още 5 минути. В сместа се изсипват половината обелени и нарязани домати и една супена лъжица накълцан магданоз. Тиганът се маха от огъня и след като леко изстине, към плънката се добавят настърганото сирене и оризът. Разбърква се добре, като се овкусява със сол и пипер.
- 3.
Патладжани се изваждат от водата и се подсушават с кухненска хартия, след което се запържват до златисто в зехтин и отново се оставят на кухненска хартия, за да се отцеди мазнината. Във всеки резен се слага по една супена лъжица плънка и след това се завива на руло. Сармичките се редят в намаслена тава, като трябва да са плътно притиснати една до друга. Накрая върху тях се разпределят равномерно останалите домати и магданоз, нарязаното на тънки парченца масло и около една чаша от водата, в която са киснали патладжаните.
- 4.
Рулцата се пекат на около 180° за около 20-25 минути, като в началото тавата се покрива с фолио.
- 5.
Дзадзики сосът се приготвя, като счуканият чесън се разбърква добре с киселото мляко и сметаната, и се овкусява със сол и пипер. Сармичките се заливат със соса и се сервират с топъл домашен хляб.
Тази рецепта е измислена и приготвена от Крис и Магда от "нож и виличка".