Сармички от лапад и агнешко
Всенародната любов към сармите е добра предпоставка да подходите оригинално към приготвянето им. Тази рецепта обединява обичаната завита форма с традиционната комбинация на агнешко, лапад и джоджен - две класики в едно вкусно ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 20 листа от лапад или спанак
- 1 с. л. зехтин Classic
- 1 с. л. масло
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, ситно нарязанана
- 500 г агнешко месо, ситно накълцано
- 200 г гъби, нарязани на ситно
- 1½ ч. ч. бяло вино
- ½ ч. л. риган
- ½ ч. л. джоджен
- 1 картоф, настърган на едро ренде
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 с. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Листата от лапад се попарват 30 сек. във вряща подсолена вода и се охлаждат.
- 2.
Загряват се зехтинът и маслото и в тях се запържват лукът и чесънът, без да порозовяват. Добавя се месото и се разбърква, докато водата се изпари. Слагат се гъбите, налива се 1 ч. ч. от виното, добавя се риганът и се подправя със сол и пипер на вкус. Месото се затваря с капак и се оставя да се задуши 30 мин. Слагат се картофът, лимоновата кора, лимоновият сок и джодженът и ястието се оставя да къкри още 5 мин. Поохлажда се.
- 3.
От листата лапад с по 1 с. л. от месото се завиват стегнати сарми. Подреждат се на дъното на тавичка, намазват се със зехтин, заливат се с останалото вино и се запичат 30 мин. във фурна, загрята до 180° С.
- .