Сарми с телешко месо и червено цвекло
Сармите с листа от кисело зеле са един от най-великолепните образци на българската традиционна зимна кухня. Поднасяме ви ги с плънка от телешко месо, картофи и цвекло, подправени с риган, магданоз и чесън и допълнени с апетитен лучен сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 листа кисело зеле
- 500 г фино скълцано или смляно телешко месо
- 1 сварен картоф, нарязан на малки кубчета
- 4 с. л. мариновано или сварено червено цвекло, нарязано на малки кубчета
- 2 с. л. настърган лук
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- 1 ч. л. сушен риган
- 2 с. л. нарязан пресен магданоз
- 1 ч. л. смлян шарен пипер
- сол на вкус
- за соса:
- 2 с. л. олио
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 2 с. л. доматено пюре
- 1/2 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
- 1 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. оцет
Начин на приготвяне
- 1.
Жилите на зелевите листа се изрязват внимателно с остър нож.
- 2.
Месото се омесва с лука, чесъна, картофа, цвеклото и подправките. Оформят се 12 топки, които се завиват в зелевите листа. Слагат се да се сварят на пара за около 30 мин.
- 3.
През това време се приготвя сосът, като олиото се загрява и в него се слага да се запържи лукът за 3-4 мин. Добавят се доматеното пюре, бульонът и се подправя със солта и пипера. След като поври 10 мин., се сипват медът и оцетът.
- 4.
Готовите сарми се сервират със соса.