Начало За нас Реклама Контакти

Сарми с телешко месо и червено цвекло

Снимка за Сарми с телешко месо и червено цвекло
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сармите с листа от кисело зеле са един от най-великолепните образци на българската традиционна зимна кухня. Поднасяме ви ги с плънка от телешко месо, картофи и цвекло, подправени с риган, магданоз и чесън и допълнени с апетитен лучен сос.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 12 листа кисело зеле
  • 500 г фино скълцано или смляно телешко месо
  • сварен картоф, нарязан на малки кубчета
  • 4 с. л. мариновано или сварено червено цвекло, нарязано на малки кубчета
  • 2 с. л. настърган лук
  • 1 скилидка чесън, ситно скълцана
  • 1 ч. л. сушен риган
  • 2 с. л. нарязан пресен магданоз
  • 1 ч. л. смлян шарен пипер
  •  сол на вкус
  • за соса:
  • 2 с. л. олио
  • 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 1/2 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. мед
  • 1 ч. л. оцет

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Жилите на зелевите листа се изрязват внимателно с остър нож.

  2. 2.

    Месото се омесва с лука, чесъна, картофа, цвеклото и подправките. Оформят се 12 топки, които се завиват в зелевите листа. Слагат се да се сварят на пара за около 30 мин.

  3. 3.

    През това време се приготвя сосът, като олиото се загрява и в него се слага да се запържи лукът за 3-4 мин. Добавят се доматеното пюре, бульонът и се подправя със солта и пипера. След като поври 10 мин., се сипват медът и оцетът.

  4. 4.

    Готовите сарми се сервират със соса.


Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари