Сарми с кисело зеле
Традиционните за българската кухня зелеви сарми, макар по-често да се приготвят с месо, са чудесни и в постни варианти. В тази рецепта плънката е оригинално приготвена с кафяв ориз, патладжан и тофу.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. кафяв ориз
- 3 с. л. зехтин
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
- 300 г сирене тофу, нарязано на малки кубчета, или гъби
- 1 печен патладжан, нарязан
- ½ ч. л. чубрица
- ½ ч. л. джоджен
- 12 листа от кисело зеле
- 1 ч. ч. зелев сок
- 100 мл бяло вино
- за соса:
- 3 с. л. зехтин
- 1 ч. л. лют червен пипер
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. ч. зелев сок
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се сварява в 4 ч. ч. вода за около 40 мин., докато омекне. Отцежда се от останалата вода.
- 2.
В загретия зехтин се слага лукът и се задушава с 1 с. л. вода 2-3 мин. Добавят се оризът, тофуто, патладжанът и джодженът. Разбърква се 2-3 мин.
- 3.
Листата от кисело зеле се почистват от дебелите жили, напълват се с лъжица от плънката и се завиват на стегнати сарми. Слагат се в тавичка и се заливат със сока и виното. Запичат се 30 мин. на 190º С.
- 4.
За соса в загретия зехтин се слага пиперът, разбърква се и се добавя брашното. При непрекъснато разбъркване се налива зелевият сок. Сгъстява се леко и се подправя с черен пипер на вкус.
- 5.
Готовите сарми се поднасят със соса.