Сарми с кайма и сини сливи на пара
Надяваме се да ви заинтригуваме с тази ефектна интерпретация на обичаните сарми. Апетитната комбинация от кайма и сушени сливи е щедро подправена с кимион, канела и кориандър и ястието се поднася с доматено-лучен сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 листа савойско или бяло зеле
- 2 с.л. оцет
- 500 г кайма
- 100 г сини сливи
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2-3 с. л. червено вино или вода
- 1 ч. л. кимион
- 1 щипка канела
- 1 ч. л. кориандър
- 1 ч. л. черен пипер
- сол на вкус
- за соса:
- 2 с. л. олио
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 2 с. л. доматено пюре
- 1 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 с. л. мед
- 2 с. л. оцет
Начин на приготвяне
- 1.
Кипват се 2 л вода с 1 ч.л. сол и оцетът и се поставят зелевите листа за 3-4 мин. Изваждат се и се подсушават.
- 2.
Каймата се разбърква с нарязаните сини сливи, чесъна, лука, виното и подправките. Сместа се оформя на топка и се увива в зелевите листа. Сармите се слагат да се сварят на пара за 30-40 мин.
- 3.
През това време олиото за соса се загрява и в него се слага да се сотира лукът за 3-4 мин. Добавят се доматеното пюре, бульонът и се подправя със солта и пипера. След като поври 10 мин., се добавят медът и оцетът.
- 4.
Готовите сарми се сервират със сладко-киселия сос.
Вариации:
1. Вместо да варите сармите на пара, сварете ги в самия сос.
2. Опитайте с пилешко и стафиди. Сложете в каймата леко подварен ориз.