Начало За нас Реклама Контакти

Сарми от лапад

Снимка за Сарми от лапад
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Зелената вълна на пролетните листни зеленчуци е в началото си и нашата днешна рецепта я следва плътно. А ако решите да направите тези сарми съвсем постни, заменете киселото мляко в соса с половин чаена чаша зехтин.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 40 по-големи листа от лапад
  • 2 ч. ч. ориз
  • 4 с. л. олио
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с. л. нарязан на ситно джоджен
  • 2 с. л. лимонов сок
  •  настъргана лимонова кора
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за соса:
  • 2 ч. ч. кисело мляко
  • 2 с. л. нарязан джоджен
  • 1 сварен морков
  • 1 скилидка чесън
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лападът се измива добре и се попарва за 5 секунди във вряща подсолена вода, за да омекнат листата.

  2. 2.

    В сгорещеното олио се слага лукът, задушава се леко и се прибавя оризът. Налива се 1 ч. ч. вода и се посолява на вкус. Щом оризът попие водата, се слага лимоновият сок, кората и джодженът. Слага се черен пипер.

  3. 3.

    Листата се пълнят с по лъжица от ориза, завиват се и се слагат плътно наредени в тавичка. Покриват се с вода, леко се посоляват и се слагат да се пекат в умерена фурна.

  4. 4.

    Сосът се приготвя, като се разбъркват киселото мляко, морковът, нарязан на кубчета, джодженът и чесънът. Посолява се на вкус. Сармичките се сервират, поляти със соса.


Подходящи типове вина
Март 2010
Още подобни рецепти
Коментари