Сарми от лапад
Зелената вълна на пролетните листни зеленчуци е в началото си и нашата днешна рецепта я следва плътно. А ако решите да направите тези сарми съвсем постни, заменете киселото мляко в соса с половин чаена чаша зехтин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 40 по-големи листа от лапад
- 2 ч. ч. ориз
- 4 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 с. л. нарязан на ситно джоджен
- 2 с. л. лимонов сок
- настъргана лимонова кора
- сол и черен пипер на вкус
- за соса:
- 2 ч. ч. кисело мляко
- 2 с. л. нарязан джоджен
- 1 сварен морков
- 1 скилидка чесън
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лападът се измива добре и се попарва за 5 секунди във вряща подсолена вода, за да омекнат листата.
- 2.
В сгорещеното олио се слага лукът, задушава се леко и се прибавя оризът. Налива се 1 ч. ч. вода и се посолява на вкус. Щом оризът попие водата, се слага лимоновият сок, кората и джодженът. Слага се черен пипер.
- 3.
Листата се пълнят с по лъжица от ориза, завиват се и се слагат плътно наредени в тавичка. Покриват се с вода, леко се посоляват и се слагат да се пекат в умерена фурна.
- 4.
Сосът се приготвя, като се разбъркват киселото мляко, морковът, нарязан на кубчета, джодженът и чесънът. Посолява се на вкус. Сармичките се сервират, поляти със соса.