Самосас
Индия
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 250 г бяло брашно
- ½ ч. л. сол
- 125 мл топла вода
- 3 с. л. олио
- за плънката:
- 400 г сварени картофи, нарязани на малки кубчета
- ½ ч. ч. замразен или консервиран грах
- 1 с. л. нарязан на ситно зелен или стар лук
- 1 люто чушле, почистено от семките и нарязано на ситно
- 1 ч. л. препечен и стрит кимион
- ½ ч. л. къри
- ½ ч. л. сол
- олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
В голям тиган в 1 с.л. олио се запържва леко лукът, прибавят се кърито, картофите, лютото чушле, след 2-3 мин. се слага грахът, посолява се, поръсва се със стрития кимион и при непрекъснато бъркане се задушава на по-слаб огън 5 мин. Плънката се оставя да изстине.
- 2.
Брашното се смесва със солта и се пресява, размесва се с олиото и се замесва с толкова вода, че да се получи стегнато гладко тесто. Оставя се да почине завито в найлон за 15-20 мин. След това се разточва и се нарязва на кръгове диаметър 12 см.
- 3.
В средата на всеки кръг се слага по лъжица от плънката, краищата на тестото се намокрят с вода и кръговете се прегъват на две. Всеки полукръг се защипва по краищата.
- 4.
Готовите пакетчета се пържат в сгорещено олио.
Идея:
Вместо бяло брашно, може да се използва пълнозърнесто.