Начало За нас Реклама Контакти

Самосас

Снимка за Самосас
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Индия

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тестото:
  • 250 г бяло брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 125 мл топла вода
  • 3 с. л. олио
  • за плънката:
  • 400 г сварени картофи, нарязани на малки кубчета
  • ½ ч. ч. замразен или консервиран грах
  • 1 с. л. нарязан на ситно зелен или стар лук
  • 1 люто чушле, почистено от семките и нарязано на ситно
  • 1 ч. л. препечен и стрит кимион
  • ½ ч. л. къри
  • ½ ч. л. сол
  •   олио за пържене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В голям тиган в 1 с.л. олио се запържва леко лукът, прибавят се кърито, картофите, лютото чушле, след 2-3 мин. се слага грахът, посолява се, поръсва се със стрития кимион и при непрекъснато бъркане се задушава на по-слаб огън 5 мин. Плънката се оставя да изстине.

  2. 2.

    Брашното се смесва със солта и се пресява, размесва се с олиото и се замесва с толкова вода, че да се получи стегнато гладко тесто. Оставя се да почине завито в найлон за 15-20 мин. След това се разточва и се нарязва на кръгове диаметър 12 см.

  3. 3.

    В средата на всеки кръг се слага по лъжица от плънката, краищата на тестото се намокрят с вода и кръговете се прегъват на две. Всеки полукръг се защипва по краищата.

  4. 4.

    Готовите пакетчета се пържат в сгорещено олио.

Идея:
Вместо бяло брашно, може да се използва пълнозърнесто.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари