Самоса и райта
Извадете от шкафа всички подправки, с които разполагате, отидете до магазина, за да вземете липсващите и отделете 1 час, за да нахлуете във великолепието на уханията и вкусовете на малките форми на индийската кухня.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото на самосите:
- 1½ ч. ч. брашно
- 60 мл олио
- 2 с. л. вода
- ½ ч. л. сол
- 1 щипка чили на прах
- за пълнежа на самосите:
- 300 г сварени картофи, леко смачкани с вилица
- 3 с. л. замразен или консервиран грах
- 1 червена чушка, нарязана на малки кубчета
- ½ ч. л. смлян кимион
- 1 щипка смлян бахар
- 1 щипка канела
- 1 щипка смлян кориандър
- ¼ ч. л. смлян черен пипер
- ¼ ч. л. чили на прах
- 1 с. л. паста от тамаринд, по желание
- 2 с. л. олио
- ½ ч. л. кимион на зърна
- 1 с. л. зърна синап
- 1 малка люта чушка, нарязана на ситно
- 1 ч. л. лимонов сок
- сол на вкус
- 1-2 ч. ч. олио за пържене
- за райтата:
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 2 с. л. нарязани листа от мента
- 1 щипка смлян кимион
- 1 с. л. нарязана на ситно червена чушка
- 1 зелена люта чушка (по желание), нарязана на ситно
- сол, лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Загрява се олиото за плънката и в него се слагат кимионът на зърна, синапът и лютата чушка. Когато станат ароматни се добавят картофите, грахът и чушката. Слагат се останалите подправки и сол на вкус. Разбърква се 3-4 мин. на огъня. Накрая се подправя с лимоновия сок. Охлажда се.
- 2.
Смесват се брашното, олиото, солта и водата и се замесва твърдо тесто. Ако има нужда, се доомесва с още малко брашно. Оставя се да почине 20 мин.
- 3.
Тестото се разделя на 4 парчета, които се разточват на кръгове с диаметър 15-18 см. Всеки кръг се разделя на две. В средата на всяка половинка се слагат по 1-2 с. л. от пълнежа, краищата на тестото се намокрят с вода и се прихлупват така че да се получи конус. Тестото се защипва с мокри пръсти, за да се залепи добре.
- 4.
Самосите се пържат на умерен огън по 2-3 мин. от всяка страна, докато се зачервят добре.
- 5.
За райтата всички продукти се смесват и се разбъркват добре.