Начало За нас Реклама Контакти

Самоса и райта

Снимка за Самоса и райта
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Извадете от шкафа всички подправки, с които разполагате, отидете до магазина, за да вземете липсващите и отделете 1 час, за да нахлуете във великолепието на уханията и вкусовете на малките форми на индийската кухня.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тестото на самосите:
  • 1½ ч. ч. брашно
  • 60 мл олио
  • 2 с. л. вода
  • ½ ч. л. сол
  • 1 щипка чили на прах
  • за пълнежа на самосите:
  • 300 г сварени картофи, леко смачкани с вилица
  • 3 с. л. замразен или консервиран грах
  • 1 червена чушка, нарязана на малки кубчета
  • ½ ч. л. смлян кимион
  • 1 щипка смлян бахар
  • 1 щипка канела
  • 1 щипка смлян кориандър
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • ¼ ч. л. чили на прах
  • 1 с. л. паста от тамаринд, по желание
  • 2 с. л. олио
  • ½ ч. л.  кимион на зърна
  • 1 с. л. зърна синап
  • 1 малка люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 ч. л. лимонов сок
  •  сол на вкус
  • 1-2 ч. ч. олио за пържене
  • за райтата:
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 2 с. л. нарязани листа от мента
  • 1 щипка смлян кимион
  • 1 с. л. нарязана на ситно червена чушка
  • 1 зелена люта чушка (по желание), нарязана на ситно
  •  сол, лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Загрява се олиото за плънката и в него се слагат кимионът на зърна, синапът и лютата чушка. Когато станат ароматни се добавят картофите, грахът и чушката. Слагат се останалите подправки и сол на вкус. Разбърква се 3-4 мин. на огъня. Накрая се подправя с лимоновия сок. Охлажда се.

  2. 2.

    Смесват се брашното, олиото, солта и водата и се замесва твърдо тесто. Ако има нужда, се доомесва с още малко брашно. Оставя се да почине 20 мин.

  3. 3.

    Тестото се разделя на 4 парчета, които се разточват на кръгове с диаметър 15-18 см. Всеки кръг се разделя на две. В средата на всяка половинка се слагат по 1-2 с. л. от пълнежа, краищата на тестото се намокрят с вода и се прихлупват така че да се получи конус. Тестото се защипва с мокри пръсти, за да се залепи добре.

  4. 4.

    Самосите се пържат на умерен огън по 2-3 мин. от всяка страна, докато се зачервят добре.

  5. 5.

    За райтата всички продукти се смесват и се разбъркват добре.


Подходящи типове вина
Апр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари