Салпикон де марискос
Salpicón de mariscos се предлага най-често в плажните чирингитос (рибни капанчета), където рибата и морските деликатеси се купуват всеки ден направо от лодките на местните рибари. Тези дневни ресторантчета се срещат по протежение на цялото средиземноморско и атлантическо крайбрежие на иберийското кралство. Рецептата е приготвена от Дани Райкова от блога Wine, Dine & Travel With Dani.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 пипала от октопод или 1 бейби октопод
- 2-3 дафинови листа
- 8 средни скариди
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- ½ глава сладък лук
- 1 портокал, сладък, но не много сочен
- сол на вкус
- за заливката:
- 5 с. л. зехтин
- 1 с. л. ябълков оцет или от сайдер
- 1 ч. л. лимон
- едра морска сол
-
черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Октоподът се почиства и се измива. Вари се в 1 л подсолена вода с дафиновите листа на слаб огън 20 - 30 мин., в зависимост от големината му и дали е пресен или замразен. Важно е да се следи с вилица консистенцията му – щом омекне достатъчно, се изважда. Ако се превари, става жилав.
- 2.
Скаридите се сваряват за 2-3 мин. и се обелват. Октоподът, скаридите и зеленчуците се нарязват на кубчета. Портокалът се обелва, филетира се, нарязва се на парчета и всички продукти се смесват в подходяща купа.
- 3.
Продуктите за дресинга се разбиват заедно, предястието се овкусява и се оставя около 30 мин. в хладилника, докато вкусовете се смесят добре.