Начало За нас Реклама Контакти

Салпикон де марискос

Снимка за Салпикон де марискос
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Salpicón de mariscos се предлага най-често в плажните чирингитос (рибни капанчета), където рибата и морските деликатеси се купуват всеки ден направо от лодките на местните рибари. Тези дневни ресторантчета се срещат по протежение на цялото средиземноморско и атлантическо крайбрежие на иберийското кралство. Рецептата е приготвена от Дани Райкова от блога Wine, Dine & Travel With Dani.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 пипала от октопод или 1 бейби октопод
  2. 2-3 дафинови листа
  3. 8 средни скариди
  4. 1 зелена чушка
  5. 1 червена чушка
  6. ½ глава сладък лук
  7. 1 портокал, сладък, но не много сочен
  8.  сол на вкус
  9. за заливката:
  10. 5 с. л. зехтин
  11. 1 с. л. ябълков оцет или от сайдер
  12. 1 ч. л. лимон
  13.  едра морска сол
  14.  черен пипер
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Октоподът се почиства и се измива. Вари се в 1 л подсолена вода с дафиновите листа на слаб огън 20 - 30 мин., в зависимост от големината му и дали е пресен или замразен. Важно е да се следи с вилица консистенцията му – щом омекне достатъчно, се изважда. Ако се превари, става жилав.

  2. 2.

    Скаридите се сваряват за 2-3 мин. и се обелват. Октоподът, скаридите и зеленчуците се нарязват на кубчета. Портокалът се обелва, филетира се, нарязва се на парчета и всички продукти се смесват в подходяща купа.

  3. 3.

    Продуктите за дресинга се разбиват заедно, предястието се овкусява и се оставя около 30 мин. в хладилника, докато вкусовете се смесят добре.
     

Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари