Сали сикх и качумбар
Агнешкото месо вероятно е най-важният продукт за повече от великолепната кухня на мюсюлманските владетели на Моголската империя в Индия. Повечето от ястията от това време (XIV - XIX век) все още се приготвят по същия начин, което се отнася и за тази рецепта за сочни агнешки шишчета. Свежата салата качумбар, която е много подходяща компания на шишчетата, е добила името си с неправилното произнасяне на английската дума cucumber - краставица.
СъставНеобходими продукти за 4
- за шишчетата:
- 800 г смляно агнешко или телешко месо
- 2 яйца
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 1 люта чушка, нарязана на ситно
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. смлян кимион
- ¼ ч. л. смлян бахар
- 1 щипка канела
- 1 щипка смлян кардамон
- ½ ч. л. смлян кориандър
- 2 с. л. пресен кориандър или магданоз, ситно нарязани
- 2 с. л. хлебни трохи
- 50 г шамфъстък, едро счукан
- 2 с. л. масло
- сол на вкус
- за салатата:
- 2 големи домата, обелени и нарязани на кубчета
- 1 голяма краставица, обелена и нарязана на кубчета
- 2 с. л. червен лук, нарязан на ситно
- 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
- 1 с. л. пресен кориандър или магданоз, ситно нарязани
- 1 ч. л. захар
- 3 с. л. лимонов сок
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За шишчетата месото се обърква с разбитите яйца, лука, джинджифила и останалите продукти без маслото. Каймата се меси поне 10 минути и се оставя да почине 20 мин.
- 2.
Оформят се 12 топки, в които се слагат 12 шишчета и месото се притиска, за да се закрепи около тях. Ако шишчетата са тънки и от бамбук, могат да се използват по 2-3 пръчици наведнъж. Месото се разстила по шишчетата до 10-12 см дължина.
- 3.
Шишчетата се намазват с масло и се слагат да се пекат на загрят грил или грил-тиган, докато се зачервят от всички страни. Могат да се дозапекат във фурната.
- 4.
За салатата се разбъркват доматите, краставицата и лукът.
- 5.
Смесват се лютата чушка, кориандърът, захарта, солта и лимоновият сок.
- 6.
Всичко се разбърква и се слага да се охлади за 10-20 мин.