Начало За нас Реклама Контакти

Сали сикх и качумбар

Снимка за Сали сикх и качумбар
70
Време за приготвяне: 70 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Агнешкото месо вероятно е най-важният продукт за повече от великолепната кухня на мюсюлманските владетели на Моголската империя в Индия. Повечето от ястията от това време (XIV - XIX век) все още се приготвят по същия начин, което се отнася и за тази рецепта за сочни агнешки шишчета. Свежата салата качумбар, която е много подходяща компания на шишчетата, е добила името си с неправилното произнасяне на английската дума cucumber - краставица.

СъставНеобходими продукти за 4

  • за шишчетата:
  • 800 г смляно агнешко или телешко месо
  • 2 яйца
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 ч. л. настърган джинджифил
  • 1 люта чушка, нарязана на ситно
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • ¼ ч. л. смлян бахар
  • 1 щипка канела
  • 1 щипка смлян кардамон
  • ½ ч. л. смлян кориандър
  • 2 с. л. пресен кориандър или магданоз, ситно нарязани
  • 2 с. л. хлебни трохи
  • 50 г шамфъстък, едро счукан
  • 2 с. л. масло
  •  сол на вкус
  • за салатата:
  • 2 големи домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 голяма краставица, обелена и нарязана на кубчета
  • 2 с. л. червен лук, нарязан на ситно
  • 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 с. л. пресен кориандър или магданоз, ситно нарязани
  • 1 ч. л. захар
  • 3 с. л. лимонов сок
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За шишчетата месото се обърква с разбитите яйца, лука, джинджифила и останалите продукти без маслото. Каймата се меси поне 10 минути и се оставя да почине 20 мин.

  2. 2.

    Оформят се 12 топки, в които се слагат 12 шишчета и месото се притиска, за да се закрепи около тях. Ако шишчетата са тънки и от бамбук, могат да се използват по 2-3 пръчици наведнъж. Месото се разстила по шишчетата до 10-12 см дължина.

  3. 3.

    Шишчетата се намазват с масло и се слагат да се пекат на загрят грил или грил-тиган, докато се зачервят от всички страни. Могат да се дозапекат във фурната.

  4. 4.

    За салатата се разбъркват доматите, краставицата и лукът.

  5. 5.

    Смесват се лютата чушка, кориандърът, захарта, солта и лимоновият сок.

  6. 6.

    Всичко се разбърква и се слага да се охлади за 10-20 мин.


Подходящи типове вина
Май 2010
Още подобни рецепти
Коментари