Салата в хрупкави купи от пармезан
Едно от забележителните свойства на храната е възможността да влиза в различни, понякога нетипични роли. Например в тази рецепта пармезанът под формата на ефектен съд приютява една свежа и бърза за приготвяне салата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 150 г пармезан или грана падано
- 1 ч. л. червен пипер
- 2 ч. ч. почистен спанак или рукола
- 1 авокадо
- 2 с. л. препечени кедрови ядки
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- 1 ч. л. мед
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сиренето се настъргва на ситно ренде и се смесва с червения пипер. В тава върху хартия за печене се очертават 4 кръга с диаметър 15 см. Сиренето се разпределя в кръговете. Тавата се слага в загрята на 200° С фурна за около 6 мин. Сиренето трябва да се разтопи, но без да почервенява. Веднага се изважда от фурната и всеки кръг сирене се слага горещ да изстине върху дъното на обърната подходяща купа.
- 2.
Салатата се приготвя, като спанакът се накъсва и се смесва с обеленото и нарязано авокадо. За дресинга се смесват горчицата, лимоновият сок, зехтинът, чесънът и медът, като се подправят със сол на вкус. Салатата се обърква с дресинга и се разпределя в хрупкавите купички. Поръсва се с кедровите ядки.