Салата Уолдорф със сирене
Един от най-известните хотели в света "Уолдорф - Астория" в Ню Йорк, дал името си на тази прекрасна свежа салата. Неин автор е Оскар Мишел Чирки, управител на хотела, който я създава за откриването на 9 март 1896 г. За първи път рецептата е публикувана в издадената от него през 1896 г. готварска книга The Cook Book by Oscar of the Waldorf. В оригинал тя съдържа само ябълки, целина и майонеза. Орехите и по-късно грозде (или стафиди) са добавени в течение на времето и са се превърнали в задължителна съставка на салатата. Почти точно 110 години по-късно нашият принос пък се състои в кубчета жълт чедар.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3-4 стъбла или ½ глава целина, нарязани на тънки кръгчета
- 1 малка глава лук, нарязана на кръгчета
- 1 морков настърган на едро
- 400 г зеле, фино нарязано
- 1 кисела ябълка, нарязана на кубчета
- 50 г препечени орехи, нарязани на ситно
- 200 г сирене чедар, нарязано на малки кубчета
- за дресинга:
- 3 с. л. зехтин
- 2 с. л. олио
- 2 с. л. светъл оцет
- 1 с. л. горчица
- 1 щипка сол
- 1 щипка сушен естрагон
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се смесват зелето, ябълката, целината, лукът, морковът и орехите. Всичко се разбърква.
- 2.
Всички съставки за дресинга се разбиват и с тях се заливат смесените зеленчуци. Разбърква се. Преди сервиране се слага сиренето и отново се разбърква.
Съвет:
Тази салата е особено вкусна, ако престои няколко часа в хладилника с маринатата и преди сервиране се поръси със сиренето.