Салата със скариди и авокадо

Много съставки, много вкусове, аромати и цветове - това е типично за повечето индокитайски рецепти включително и за тази свежа и екзотична салата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г дребни скариди, сварени и обелени
- 100 г тънки оризови спагети
- 1 авокадо, обелено и нарязано на ситно
- 4 с. л. сок от лайм или лимон
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- 1 домат, обелен и нарязан на малки кубчета или 3-4 чери домати
- 1 ч. л. рибен сос или соев сос
- 1 с. л. кориандър, нарязан на ситно
- 1 с. л. мента, нарязана на ситно
- 1 с. л. босилек, нарязан на ситно
- 2-3 репички, нарязани на пръчици
- 1 малка краставица, нарязана на пръчици
- 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
- 1 червена чушка, нарязана на тънки ивички
- 1 зелена чушка, нарязана на тънки ивички
- 1 ч. л. люта чушка, нарязана на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризовите спагети се накисват за 4 мин. в гореща вода и се прецеждат.
- 2.
Половината от авокадото се смачква с вилица и се разбърква с ненамачканата част, 1 с. л. сок от лайм, чесъна, сол на вкус и нарязания домат.
- 3.
Смесват се останалият сок от лайм, рибеният сос, кориандърът, ментата и босилекът.
- 4.
Оризовите спагети се разбъркват със скаридите, репичките, краставицата, зеления лук, чушките и соса.
- 5.
На дъното на ринг или купичка се слагат 2 лъжици от авокадото, а върху него - от спагетите със скариди. Отгоре се украсява с листенца босилек.